Διασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών

ananeosimes piges energeias

Ζητούν οι φορείς της αγοράς

Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού μέσω του οποίου καλύπτονται οι πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΛΑΠΕ) ζητούν με κοινή ανακοίνωση έξι φορείς της αγοράς αιολικών, βιομάζας, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών.

Οι φορείς εκφράζουν φόβους για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, σημειώνοντας ότι «σήμερα η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι, το λιγότερο, επισφαλής, καθώς το φαινομενικά υφιστάμενο (με πολλά ερωτηματικά) λογιστικό πλεόνασμα συνυπάρχει με ένα πραγματικό ταμειακό έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ να γίνονται με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών».
Επισημαίνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που συζητούνται, με τα οποία μειώνονται τα έσοδα του λογαριασμού και υποστηρίζουν ότι «ο κίνδυνος το έλλειμμα αυτό να μεγαλώσει και να τεθεί εκτός ελέγχου, όπως έχει κατ' επανάληψη συμβεί στο παρελθόν, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες στην εγχώρια αγορά ενέργειας, είναι υπαρκτός. Εντείνεται δε όσο συνεχίζουν να λαμβάνονται μέτρα που, αντί να διασφαλίζουν το λογιστικό και ταμειακό ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ - τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε μόνιμη βάση - αφαιρούν συνεχώς και μόνιμα πόρους από αυτόν, με ορατό πλέον κίνδυνο να παρασύρουν ολόκληρο τον κλάδο των ΑΠΕ σε νέες περιπέτειες, ανάλογες αυτών που βίωσε πριν λίγα χρόνια».

Στις προτάσεις των φορέων περιλαμβάνεται η σημαντική αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών που αποδίδονται στον ΕΛΑΠΕ. Επίσης, η θέσπιση ενός εναλλακτικού μηχανισμού στήριξης του λογαριασμού, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo