Το κόστος του φετινού Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού

galopoula

Έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών

Το ΚΕΠΚΑ πραγματοποίησε έρευνα τιμών, για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού, μεταξύ 18-19 Δεκεμβρίου 2019.
Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε, σε διάφορα καταστήματα τροφίμων, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος του φετινού Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού έχει ως εξής:

ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ 2019
kostos christmas table 2019

* Το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι, για 8-10 άτομα, περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά, 5 είδη φρούτων. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

* Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν, κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 127,77% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν, με τις κατώτερες τιμές.

* Στην αγορά, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό, κρασί κόκκινο 56,50 ευρώ το λίτρο). Δε χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τιμές, για το τραπέζι μας και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα πανάκριβα τρόφιμα.

* Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα, με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει από 45,38 ευρώ έως 121,85 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αν επιλέξουμε κόκορα αντί γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 24,14% φθηνότερα.

* Τέλος, επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πολλές προσφορές, μπορούμε μέχρι και τελευταία στιγμή να επωφεληθούμε από καλύτερες τιμές.

eep logo