ΕΚ: Διευκρινίσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές!

diakopes

Ζητείται μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Οι ευρωβουλευτές υποδέχτηκαν θετικά το πακέτο της Επιτροπής για τις μεταφορές και τον τουρισμό, ωστόσο πολλοί επεσήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και οικονομική στήριξη.

Η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου συζήτησε την Πέμπτη 28 Μαΐου τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεκκίνηση των ταξιδιών με ασφάλεια και το άνοιγμα των τουριστικών επιχειρήσεων.

• Επανεκκίνηση του τουρισμού: Τα μέλη του ΕΚ επεσήμαναν την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των ταξιδιών μέσω πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων, καθώς η τρέχουσα κατάσταση παραμένει αβέβαιη παρά τα προτεινόμενα μέτρα. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ένας ιστότοπος πληροφοριών για ασφαλείς επιλογές διακοπών θα είναι διαθέσιμος εντός λίγων εβδομάδων.

• Οικονομικές δυσκολίες: Πολλοί ευρωβουλευτές έθεσαν το ζήτημα της μαζικής απώλειας θέσεων εργασίας, του κινδύνου χρεοκοπιών στον τομέα, ενώ σχολίασαν την έλλειψη απτής βοήθειας και βραχυπρόθεσμων μέτρων, καθώς και ειδικών κονδυλίων στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

• Ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια: Κατόπιν πολλών ερωτημάτων για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού στην ΕΕ, η Επιτροπή τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών έχει βελτιωθεί και η άρση ταξιδιωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των συνόρων, θα πρέπει να βασίζεται σε καθορισμένα κριτήρια και ισχυρά πρωτόκολλα υγείας. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καθιερώσουν συστήματα πιστοποίησης για ασφαλή ταξίδια. Ανάλογη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα είναι ρεαλιστικά έτοιμη πριν από αυτό το καλοκαίρι.

• Δικαιώματα επιβατών: Οι ευρωβουλευτές τόνισαν πολλές φορές ότι οι κανόνες για τις αποζημιώσεις συχνά δεν ακολουθούνται σε διάφορα κράτη μέλη. Η Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα παρακολουθείται στενά και ότι οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης.

Η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου σχεδιάζει ξεχωριστές συζητήσεις για θέματα προϋπολογισμού και μακροπρόθεσμα σχέδια ανάκαμψης για τον τομέα.