Tο δύσκολο καλοκαίρι του τουρισμού!

tourismos trapezia paralia

Πενιχρά φέτος τα οικονομικά μεγέθη - Με το βλέμμα στο 2021 οι ξενοδόχοι...

Ενδεικτικό της παρούσας κατάστασης είναι και η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, αυτή έφτασε τα 13,4 εκατομμύρια, όταν πέρυσι είχαν φτάσει τα 44,9 εκατομμύρια επιβάτες. Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΤΕΠ, του ερευνητικού εργαλείου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που θα αποτυπώσει ακριβώς τι συνέβη αυτή τη χρονιά στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας σε σχέση με τις ελεύσεις τουριστών, τις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις κλπ.

Τα παραπάνω, ωστόσο, επιβεβαιώνουν την κυρία Σβήνου που ως πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κω, κάνει λόγο σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για ένα «σκωτσέζικο ντουζ» που βίωσαν οι επιχειρηματίες του κλάδου το 2020, οι οποίοι, όπως τόνισε, πλέον καλούνται να αποτιμήσουν την παρούσα κατάσταση και να στρέψουν το βλέμμα στο 2021. Για τους περισσότερους ωστόσο το 2021 χαρακτηρίζεται ως μια χρονιά προκλήσεων και κάλυψης μέρους των απωλειών του 2020.

Εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση το 2021

Με το ταμείο για τον ελληνικό τουρισμό να γίνεται παραδοσιακά στο τέλος του έτους, ήδη από τώρα έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για την εξέλιξη του 2021. Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τουριστικών γραφείων FedHatta Λύσσανδρος Τσιλίδης επισημαίνει ότι «το δεύτερο τετράμηνο του 2021 θα δείξει πως θα κινηθούν οι αφίξεις του επόμενου έτους», επισημαίνοντας ότι «δεν διαγράφεται και τόσο καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό». Για το 2021 η κυρία Σβήνου ως επικεφαλής του ΙΤΕΠ σημειώνει με τη σειρά της, «δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα». Η Ελλάδα είναι στις χώρες με υψηλή ζήτηση, όπως φαίνεται στα συστήματα κρατήσεων, ωστόσο πρόκειται για κρατήσεις φετινές που μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά (Vouchers). Την ίδια στιγμή με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιριών για το 2021 κυμαίνεται στο 60% του 2019 και θα είναι επιτυχία αν αυτό κυμανθεί στο 70% του 2019, αναφέρει η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσακαλάκης από το Ρέθυμνο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά και εστιάζει μεταξύ άλλων στις πιέσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι για το 2021 από τους Tour Operators για χαμηλές τιμές. Πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση εμβολίου, ο Νίκος Χαλκιαδάκης από το Ηράκλειο εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 75% του 2019. Οι περισσότεροι φορείς, ωστόσο, σημειώνουν ότι ένα 50% σε σχέση με το 2019 είναι ένα μέγεθος, που μπορεί να επιτευχθεί, δεδομένης της εμπιστοσύνης που χαίρει η Ελλάδα στο διεθνές κοινό.

Χ.Θεοχάρης: Το άνοιγμα των επιχειρήσεων του τουρισμού ήταν ένα ρίσκο λελογισμένο

«Ήταν ένα ρίσκο το άνοιγμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Ήταν όμως ένα ρίσκο λελογισμένο, οργανωμένο με επαγγελματικό τρόπο και νομίζω ότι το είδαμε και το βλέπουμε από τα αποτελέσματα.»
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων , ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας, μέσω διαδικτύου, στο διεθνές συνέδριο «Olympia Forum Ι», που οργανώνουν στην Αρχαία Ολυμπία, η εφημερίδα «Πατρίς» και το οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «κοιτώντας στα μάτια κάθε εργαζόμενο του τουρισμού, κάθε επαγγελματία και κάθε επιχειρηματία, νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι τελικά έπρεπε να πάρουμε αυτό το ρίσκο.»

«Αυτό αφήνει και μια θετικότατη εικόνα για την σεζόν που ολοκληρώνεται» επεσήμανε και συνέχισε: «Το "στοίχημά" μας στην αρχή της σεζόν, ήταν το "στοίχημα" της ποιότητας, δηλαδή να μπορέσουμε να ανοίξουμε κατ΄ αρχάς, και ανοίγοντας να υποδεχτούμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και κυρίως να γυρίσουν στα σπίτια τους υγιείς και ασφαλείς.»
«Αυτό έχει συμβεί» είπε και εξήγησε: «Δεν έχουμε τουρίστες στα νοσοκομεία μας και δεν έχουμε, απ' όλα τα τεστ που έχουμε, κάνει καμία είδους έξαρση, η οποία να οφείλεται στον τουρισμό. Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς. Μάλιστα, μόλις γύρισα από το εκτελεστικό συμβούλιο του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού, στο οποίο αναγνώρισαν την ικανότητα της χώρας μας να ανοίξει με ισορροπία, χωρίς να αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.
Παράλληλα, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχα με πολλούς ομολόγους μου, αυτοί μου ζήτησαν την τεχνογνωσία μας, τον τρόπο που ανοίξαμε, καθώς και βοήθεια στο να μπορέσουν να το κάνουν με παρόμοιο ή και καλύτερο τρόπο.»

Απαντώντας στο ερώτημα, κατά την διάρκεια του διαλόγου που ακολούθησε, γιατί κάποιες χώρες έβαζαν σε «κόκκινη» λίστα την Ελλάδα και σε καραντίνα τους τουρίστες που επέστρεφαν από νησιά, ο Χάρης Θεοχάρης είπε:
«Οι συζητήσεις με κάθε χώρα είναι καθημερινές. Προφανώς, κάθε χώρα βάζει τα δικά της κριτήρια. Για αυτό εξάλλου, ζήτησα και από το "βήμα" του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού να υπάρξει επιτέλους μια συνεννόηση και μια ομογενοποίηση των κανόνων».
«Αυτή την στιγμή», όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, «έχουμε άλλους κανόνες για κάθε χώρα ακόμα και σε ευρωπαϊκό σε επίπεδο» προσθέτοντας: «Καλώς ή κακώς οι υγειονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ήταν δυσμενείς, δηλαδή κάθε χώρα είδε αύξηση κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης της αύξησης των κρουσμάτων, κάθε χώρα έπαιρνε μέτρα εσωτερικής και εξωτερικής αυστηριοποίησης των διαδικασιών της.»
Όσον αφορά την Ελλάδα, είπε ότι «έχουμε δώσει πάρα πολλά στοιχεία και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να συνεργαζόμαστε με πνεύμα διαφάνειας και αίσθημα ευθύνης, γιατί δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα.»
Μάλιστα, όπως σημείωσε, «το χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, είναι ότι η συζήτηση για το αν θα έπρεπε η Μεγάλη Βρετανία να μας κλείσει πήρε ενάμισι μήνα και παράλληλα ήμασταν από τις τελευταίες χώρες που μπήκαν σε αυτή την λίστα, βάζοντας γεωγραφικά κριτήρια και χωρίς να αποκλείει όλη την χώρα, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις.»
Παράλληλα, ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «οι περισσότερες χώρες, μας έχουν στις πιο καλές συνθήκες.»
Μιλώντας στην συνέχεια για την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης του τουρισμού, είπε ότι «είναι η πιο ουσιαστική, διότι είναι μια "βιομηχανία" με ποικιλομορφία, με πολλά είδη τουρισμού, με πολλές διαφορετικές εμπειρίες και με πολύ διαφορετική ανάπτυξη.»
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «επηρεάζεται πάρα πολύ από το περιβάλλον, από τις δεξιότητες των ανθρώπων της κάθε περιοχής, καθώς και από άλλα στοιχεία, όπως την πρωτογενή παραγωγή που μπορεί να διαθέτει.
Συνεπώς, συνέχισε, «η περιφερειακή διάσταση είναι η πιο ουσιαστική διάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες "βιομηχανίες".»
Σχετικά με την στήριξη των τουριστικών περιοχών, ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι «εμείς, από τη δική μας πλευρά ερχόμαστε με το πλάνο για την επόμενη χρονιά, δηλαδή το πλάνο της προβολής, το οποίο θα λάβει υπόψη του ακριβώς εκείνες τις περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο για να μπορέσει να τις στηρίξει πιο ουσιαστικά.»

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo