Το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας ανοίγει τις πόρτες του… ψηφιακά!

panepisthmio tritis hlikias

Μεγάλη συμμετοχή από τις πρώτες ημέρες

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκινούν τα πρώτα εργαστήρια του ψηφιακού -πλέον- Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας, με τη συμμετοχή 60 ατόμων άνω των 65 ετών. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, e-panepistimio, την οποία η μη κερδοσκοπική οργάνωση People Behind ανέπτυξε στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με την Μαρία Ηλιοπούλου, υπεύθυνη του προγράμματος, «η ανταπόκριση των ηλικιωμένων στα διαδικτυακά μαθήματα είναι ενθαρρυντική. Οι αιτήσεις που είχαμε ξεπέρασαν τις 100 μέσα σε 3 μέρες, γεγονός που μας προτρέπει να προσθέσουμε και νέες θεματικές ενότητες για να εξυπηρετήσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται».

Τα τρία πρώτα εργαστήρια είναι τα Αγγλικά, η Ψηφιακή Ενδυνάμωση και η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και υποστηρίζονται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα. Η επιλογή των μαθημάτων, σύμφωνα με την κυρία Ηλιοπούλου «γίνεται πάντα με βάση την ανάγκη που οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι μας εκφράζουν. Ιδιαίτερη αγάπη φαίνεται να έχουν στα φιλολογικά εργαστήρια, ωστόσο πολύ βασική ανάγκη τους είναι και η ψηφιακή ενδυνάμωση. Ειδικά φέτος, τόσο οι νέες συνθήκες λόγω κορονοϊού, όσο και η διαδικτυακή μεταστροφή του Δημοσίου, κάνουν επιτακτικό τον ψηφιακό αλφαβητισμό των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων».

Το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2020, με 120 συμμετέχοντες. Η εξάπλωση του κορονοϊού επέβαλλε την αναστολή των δια ζώσης δραστηριοτήτων, ωστόσο μέσα στον Μάρτιο η ομάδα επανήλθε με τα διαδικτυακά μαθήματα Γυμναστικής, Ψυχικής ενδυνάμωσης και Αρχαίας Τραγωδίας, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως επισημαίνει η Μαρία Ηλιοπούλου, «δεν μπορείς να μένεις αδρανής όταν απευθύνεσαι στους ηλικιωμένους, μια ομάδα που βάλλεται τα μέγιστα αυτή την περίοδο. Είναι υποχρέωσή μας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των ωφελούμενών μας και για αυτό οι δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο είναι πολύ σημαντικές. Στην αρχή χρησιμοποιήσαμε το Zoom και φέτος προχωρούμε πιο δυναμικά με τη δική μας ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η People Behind πιστεύει ότι το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, για έναν κόσμο με ίσες ευκαιρίες προς όλους, έναν κόσμο που κανείς δε θα μένει πίσω».

Πληροφορίες για νέα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας, μπορείτε να αναζητήσετε
στο τηλέφωνο 2103418082, καθημερινά 10:00 – 14:00
καθώς και στο email info@peoplebehind.gr.

eep logo