Aγορά βιβλίου, μια νέα εποχή

vivliopoleio

Μπορεί ο ΦΠΑ να μειώθηκε κατά 0,5%, όμως πολλοί άλλοι κλάδοι στην αλυσίδα παραγωγής του βιβλίου είναι στο 23%.

Αυτό το καλοκαίρι αρκετά πολιτιστικά γεγονότα μειώθηκαν. Μειώθηκαν με την έννοια ότι ακυρώθηκαν, ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν. Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, ακριβώς στην ίδια κατάσταση με τις συναυλίες ή τις θεατρικές παραστάσεις, με τα φεστιβάλ ή τα περιοδεύοντα καλλιτεχνικά σχήματα κάθε είδους βρέθηκε και το βιβλίο.

Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι οι αφίξεις των νέων εκδόσεων στα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν, για όλο το καλοκαίρι, άρωμα Αυγούστου. Διότι και οι εκδότες έκαναν ακριβώς το ίδιο: ακύρωσαν, ματαίωσαν ή μετέθεσαν την έκδοση αρκετών από τους τίτλους τους.

Και με όσους εκδότες ερχόμαστε σ’ επαφή όλοι μιλούν με μεγάλη αγωνία για την κατάσταση του επόμενου διαστήματος στον εκδοτικό χώρο. Διότι μπορεί ο ΦΠΑ στο βιβλίο να μειώθηκε κατά 0,5% και από 6,5% να πήγε στο 6%, όμως πολλοί άλλοι κλάδοι στην αλυσίδα παραγωγής του βιβλίου είναι στο 23%. Με βασικότερο και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο για πολλούς εκδότες, το χαρτί, που εκτός του ότι έχει ΦΠΑ 23%, πρέπει το αντίτιμο να καταβάλλεται μετρητοίς για κάθε παραγγελία.

Ο εκδοτικός χώρος έχει ήδη συμπιεστεί από την αρχή της κρίσης. Μειώθηκαν τίτλοι, επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά (Scripta), υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις αμοιβές των επιμελητών και των μεταφραστών και φέτος το καλοκαίρι πολλοί πήραν αναγκαστικές άδειες.

Ενας ολόκληρος κύκλος θα ταρακουνηθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα. Πολλοί συγγραφείς, κι όχι μόνο πρωτοεμφανιζόμενοι, θα δυσκολεύονται ιδιαιτέρως να βρουν εκδότη που να εμπιστεύεται την προσπάθειά τους. Οι βιβλιοπώλες θα είναι πιο φειδωλοί στις παραγγελίες τους. Αν ψάχνει να βρει κανείς μια θετική πτυχή σ’ αυτή την ιστορία, ίσως να βρίσκεται στην ενδεχόμενη μείωση των αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, εκείνων δηλαδή των βιβλίων που τα έξοδα παραγωγής καταβάλλουν οι ίδιοι οι γράφοντες. Ή μήπως όχι;

kathimerini.gr

eep logo