SMS για τα τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

galopoula

Με τον κωδικό 6 οι μετακινήσεις

SMS με τον κωδικό μετακίνησης «6» θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια.

Την αποκάλυψη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο-πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».

«Περισσότεροι έλεγχοι στις γιορτές»

Κληθείς να διευκρινίσει τα τυχόν σκληρότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την Πρωτοχρονιά, είπε πως «πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα», κάνοντας σαφές πως «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.

Έτσι, όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας, για τις γιορτές σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα», και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι και όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

Πέτσας: Στοίχημα ο εμβολιασμός

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι υπάρχει μείωση του εισοδήματος όλα τα χρόνια της κρίσης, καθώς και ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάκαμψη. «Το κράτος έχει σταθεί αρωγός, όσο μπορούσε, και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», τόνισε.

Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «οι πρώτες δόσεις δεν είναι ο αριθμός που επιθυμούσαμε», αλλά είναι «αυτός που έχουμε σίγουρα», και εξήγησε ότι «λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες». «Σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους».

«Το κρίσιμο είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει. Θα τσεκαριστεί τις επόμενες μέρες και ελπίζουμε να δουλέψει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας τη διανομή του εμβολίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την ανάγκη το εμβόλιο να είναι ένα δημόσιο αγαθό. «Πήγαμε σε συλλογική συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έρχεται σε καθυστέρηση, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχύνει», είπε ο κ. Πέτσας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «από τον Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό». Αναφερόμενος στην περίπτωση μεμονωμένης παραγγελίας από ελληνικής πλευράς, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για εθνική, αλλά για κοινοτική ενέργεια και έτσι ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό».

Επανεξέταση μέτρων στις 7 Ιανουαρίου και τοπικά lockdown όπου χρειαστεί

Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι ο ΕΟΔΥ έχει καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και εξήγησε ότι η διενέργεια τεστ έχει να κάνει με δύο παράγοντες: το να μην το κάνει κάποιος χωρίς λόγο και τη διαθεσιμότητά τους. «Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας, τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικό lockdown», επανέλαβε και είπε πως «ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά».

Τέλος, ερωτηθείς για χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Πηγή: iefimerida.gr