Η Lafarge βάζει …μέσο τον Ολάντ για τα Λιπάσματα

lipasmata keratsiniou


Παρέμβαση ακόμη και σε επίπεδο... γαλλικής Προεδρίας εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Lafarge εξαιτίας της ζημιάς που υφιστάται η θυγατρική της ΑΓΕΤ από την αλλαγή χρήσεων γης της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Την αλλαγή των χρήσεων γης, από βιομηχανικής σε πρασίνου και αναψυχής, καθώς και τη μείωση των συντελεστών δόμησης, (από 0,6% σε 0,15%) στην ευρύτερη περιοχή της Δραπετσώνας, προβλέπει στο άρθρο 28 το νομοσχέδιο της Πέμπτης με τα προαπαιτούμενα, με το σκεπτικό να αναπλαστεί όλη η περιοχή των 650 στρεμμάτων προς όφελος των κατοίκων του Δήμου και συνολικά του Δυτικού Πειραιά.

Πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού που είναι προς όφελος των οικείων Δήμων, αλλά αποβαίνει σε βάρος των σημερινών ιδιοκτητών της έκτασης : Δηλαδή της ΑΓΕΤ όπου σε 117 στρέμματα βρίσκεται εγκατεστημένο το «Κέντρο Διαμονής Τσιμέντου» της εταιρείας, της Εθνικής Τράπεζας (διαθέτει το κυρίως φιλέτο των 254 στρ), καθώς επίσης της Aegean Oil ομίλου Μελισσανίδη η οποία σε 82 στρέμματα φιλοξενεί εγκαταστάσεις λιπαντικών.

Με άλλα λόγια, τυχόν αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή, ακυρώνει κάθε μελλοντικό σχέδιο επένδυσης και επέκτασης των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκατατάσεων των ΑΓΕΤ και Aegean Oil. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι για να "απελευθερωθεί" η έκταση και να αναπλαστεί έτσι όπως περιγράφει το νομοσχέδιο, θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθούν οι παραπάνω ιδιοκτήτες.

«Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή απαλλοτρίωσης της δικής μας έκτασης, καθώς μας απαγορεύει κάθε μελλοντικό σχέδιο για βιομηχανικές επεκτάσεις και ορίζει ότι στο δικό μας οικόπεδο θα μπορούμε να κάνουμε μόνο πράσινο και χώρους ψυχαγωγίας», λένε χαρακτηριστικά πηγές της Lafarge στα «ΝΕΑ».

Η δυσαρέσκεια εκ μέρους της Lafarge είναι η πρώτη αντίδραση που εκδηλώνεται για την επίμαχη ρύθμιση. Στο πλευρό της ΑΓΕΤ συντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο όμιλος Μελισσανίδη, ενώ στάση αναμονής τηρεί προς το παρόν η Εθνική Τράπεζα. Ακόμη και αν η διοίκηση της τράπεζας δεν θέσει θέμα, δεν αποκλείεται αυτό να τεθεί από μετόχους της ΕΤΕ, καθώς η απόφαση απομειώνει την αξία της επένδυσής της.

Υπενθυμίζουμε ότι πέραν της επίμαχης διάταξης που ρυθμίζει την περαιτέρω ανάπλαση των 650 στρεμμάτων, ένα μικρό της μέρος που αφορά τη λεπτή παράκτια έκταση μήκους 5 χιλιομέτρων και πλάτους 50 μέτρων της περιοχής έχει ήδη εξαιρεθεί εδώ και ένα περίπου μήνα από τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και ΟΛΠ, προκειμένου να αποδοθεί στο Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου.

Αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου την Πέμπτη στη Βουλή, το Μαξίμου διέρρευσε “non paper” σύμφωνα με το οποίο προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και των αυτοδιοικητικών φορέων, για να συναποφασίσουν σχετικά με το μέλλον της παραθαλάσσιας ζώνης.

Στον αντίποδα πάντως, πηγές της ΑΓΕΤ διαμηνύουν ότι η εταιρεία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η μητρική Lafarge, θα απευθυνθεί στις γαλλικές αρχές, φτάνοντας μέχρι και το γραφείο του Ολαντ. Το σκεπτικό της εταιρείας είναι “από τη μια καλείτε τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, και από την άλλη βάζετε φρένο σε οποιαδήποτε μορφής επένδυσης θέλουμε να κάνουμε”.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της ΑΓΕΤ προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεσή της, ενώ ενημέρωσε ήδη βουλευτές όλων των κομμάτων σχετικά με το θέμα, τα προβλήματα που η αλλαγή χρήσεων γης δημιουργεί για μελλοντικές επενδύσεις, και για τον κίνδυνο να χαθούν 50 θέσεις εργασίας και καμιά 50αριά ακόμη από συνεργαζόμενους εργολάβους.

* Αναδημοσίευση από tovima.gr

eep logo