Πλάνο για τη μετανάστευση από Ευρώπη και Αφρική

metanastes mavroi

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα απέστειλαν οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή την διάσκεψη στην Βαλέτα την Τετάρτη μεταξύ των ευρωπαϊκών και αφρικανικών κρατών σε μία προσπάθεια καταπολέμησης των όλο αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Με επιστολή τους οι τρεις επικεφαλής Μ. Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Τ. Πιτέλλα των Σοσιαλιστών και Γ. Βερχοφσταντ των Φιλελευθέρων ζητούν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό -αλλά και από όλους τους αρχηγούς κρατών μελών που απέστειλαν την ίδια επιστολή -να συνεχίσει σε εποικοδομητικό κλίμα ενισχύοντας την συνεργασία μέσα από την ανάπτυξη καθώς αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθεί η ρίζα των αιτιών για την παράτυπη μετανάστευση από την Αφρική.

Την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι οι αφρικανικές χώρες που δηλώνουν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την ΕΕ πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά αλλά και με αποστολή ειδικών στις χώρες αυτές για να βελτιώσουν την διαχείριση των συνόρων τους. Συγχρόνως πρέπει να "ξεκλειδωθεί η ανεκμετάλλευτη δυναμική" της αφρικανικής ηπείρου ενισχύοντας την κοινωνικό - οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους και ενισχύοντας της συνεργασίες στον τομέα της εκπαίδευσης. Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στην Βαλέτα.

“Η ένωση δεν έχει την πολυτέλεια για άλλη μία αποτυχία ή να χάσει χρόνο. Στηριζόμαστε σε εσάς ώστε στη κρίσιμη διάσκεψη να αποφασιστεί μία συνολική λύση που θα αντανακλά την επάξια θέση της Αφρικής σαν εταίρο της ΕΕ” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

kathimerini.gr

eep logo