Πρώτο πετρέλαιο στην Ευρώπη από το Ιράν μετά από 3 χρόνια

petrelaiophgh sunset

Πάνω από τέσσερα εκατ. βαρέλια φεύγουν σήμερα Δευτέρα από το Ιράν με προορισμό την Ευρώπη. Στόχος της χώρας να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Πουλά με έκπτωση στην Ευρώπη, για να ανταγωνιστεί Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

Η πρώτη αποστολή ιρανικού αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πάνω από τρία χρόνια πρόκειται να αναχωρήσει από τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το MarketWatch.

Ένα τάνκερ που έχει ναυλώσει ο γαλλικός κολοσσός Total αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα για την Ευρώπη, με πάνω από δύο εκατομμύρια βαρέλια. Δύο ακόμη τάνκερ θα μεταφέρουν από ένα εκατομμύριο βαρέλια για την ισπανική Cepsa (Compañía Española de Petróleos) και για τη Litasco, τον εμπορικό βραχίονα της ρωσικής Lukoil.

Έπειτα από την άρση των κυρώσεων από τις παγκόσμιες δυνάμεις, το Ιράν παράγει όλο και περισσότερο πετρέλαιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου, Rokneddin Javadi, λέγεται πως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή την Κυριακή ότι η παραγωγή αργού έχει αυξηθεί κατά 400.000 βαρέλια την μέρα. Ωστόσο, αυτός, είπε, είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος της χώρας που σύντομα θα αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Για τις νέες εξαγωγές της, η χώρα έχει εστιάσει σε δύο από τους βασικούς πελάτες που είχε πριν τις κυρώσεις: την Ασία και την Ευρώπη. Αν και οι Ασιάτες αγοραστές συνέχισαν τις συναλλαγές με τον Ιράν με μειωμένους ρυθμούς κατά τη διάρκεια των κυρώσεων, η Ευρώπη είχε επιβάλει συνολικό εμπάργκο.

Τώρα το Ιράν έχει μειώσει τις τιμές προς διυλιστήρια στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί αντιπάλους όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι οποίες πήραν το μερίδιο αγοράς της χώρας όταν σταμάτησαν οι συναλλαγές της με την Ευρώπη.

euro2day.gr

eep logo