Εκρηξη στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης

istanbul istiklal ekriksi

Έκρηξη σε εμπορικό πεζόδρομο της τουρκικής πόλης το πρωί του Σαββάτου - Πέντε οι νεκροί και 36 οι τραυματίες στον μέχρι τώρα απολογισμό, με τις τουρκικές αρχές να δείχνουν PKK.

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν 36, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας. Από τους τραυματίες, οι επτά είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε επίσης, ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι. Ένας από τους νεκρούς φαίνεται πως είναι και ο δράστης της επίθεσης.

Έξι Ισραηλινοί, δύο Ιρλανδοί, ένας Ισλανδός, ένας Γερμανός, ένας Ιρανός και ένας από το Εμιράτο του Ντουμπάι είναι οι ξένοι τουρίστες που τραυματίστηκαν.
Τα δύο σενάρια που αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι το ενδεχόμενο ο βομβιστής να είχε ως στόχο πολυπληθέστερο σημείο, αλλά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, η βόμβα εξερράγη νωρίτερα και το ενδεχόμενο, ο βομβιστής να είχε ως στόχο ξένους τουρίστες. Σημειώνεται ότι στην οδό του Πέρα, που είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος (πεζόδρομος) της Τουρκίας, κατά την ώρα της έκρηξης (περίπου στις 11 το πρωί) δεν παρατηρείται συνήθως πολύ μεγάλη κίνηση.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό νωρίτερα ότι τα αρχικά ευρήματα στο χώρο της σημερινής βομβιστικής δείχνουν ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ή κάποια οργάνωση η οποία σχετίζεται με αυτό, δηλώνει υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Διαβάστε τη δήλωση του υπεύθυνου επικοινωνίας στο Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στο NEWS 247: Σε επιφυλακή το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης μετά την έκρηξη
Μεταξύ των νεκρών είναι και ο βομβιστής.

Οι αρχές δείχνουν PKK

Η τουρκική αστυνομία απέτρεψε τον βομβιστή να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του, δηλώνει υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.
Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ “Newroz.” Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ή σκότωσαν τρεις μαχητές του PKK που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη κι άλλων Κούρδων μαχητών που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείου Εξωτερικών για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Όπως σημειώνει "σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζουν αποτροπιασμό για την νέα τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών.
Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό καθώς και τα βαθειά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων".

eep logo