Οι τζιχαντιστές αιματοκύλισαν την καρδιά της Ευρώπης

eu flags half mast

Μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, με εκρήξεις στο κεντρικό αεροδρόμιο και σε σταθμο του Μετρό στο κέντρο της πόλης, αιματοκύλισαν το πρωΐ της Τρίτης τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 34 νεκρούς και 198 τραυματίες. Η μία απο τις δύο επιθέσεις στο αεροδρόμιο έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής επίσημο απολογισμό, στο αεροδρόμιο έχασαν την ζωή τους 14 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 92, ενώ στο Μετρό σκοτώθηκαν 20 και τραυματίστηκαν 106.

"Είναι μία μαύρη μέρα για την χώρα μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, χαρακτήρισε τις επιθέσεις "πλήγμα για όλη την Ευρώπη". "Εκφράζω την ολόθερμη αλληλεγγύη μου με τον βελγικό λαό. Μέσω των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, δέχθηκε επίθεση ολόκληρη η Ευρώπη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ. Ο βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Στάινμάγιερ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις "σημάδεψαν την καρδιά της Ευρώπης". Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) στο βασικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το Ζάβεντεμ, έγινε η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Ελάχιστη ώρα αργότερα, μία δεύτερη βόμβα εξερράγη λίγα μέτρα πιο μακριά. Αυτό ήταν στην αίθουσα αναχωρήσεων, δίπλα στην είσοδο του αεροδρομίου, δηλάδη πριν τους ελέγχους, δίπλα σε ένα καφέ Starbucks και στο check in της Αmerican Airlines. Το αεροδρόμιο ήταν γεμάτο κόσμο, καθώς για τους καθολικούς σήμερα είναι Μ. Τρίτη και για πολλούς, η αρχή των διακοπών του Πάσχα.

O επίσημος απολογισμός των επιθέσεων στο αεροδρόμιο είναι 11 νεκροι και 81 τραυματίες. Ενας εκ των δραστών βρεθηκε νεκρός, με ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ δίπλα του.

Πριν περάσει μία ώρα από τις δύο αυτές επιθέσεις, λίγο πριν τις 9.00 το πρωΐ, στον σταθμό Μαλμπεκ του Μετρό, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, εξερράγη άλλη μία βόμβα, με αποτέλεσμα 20 νεκρούς και 106 τραυματίες. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία και η “Κ”, επικοινώνοντας με τον πρέσβη κ. Παπασταύρου, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας ανάμεσα στα θύματα που να δούλευε στην μόνιμη αντιπροσωπεία. Μεταξύ των τραυματιών, ωστόσο, είναι δύο Κύπριοι.

Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των υπόπτων που συνδέονται με τις σημερινές επιθέσεις, ενώ οι περιπολίες έχουν αυξηθεί, με αστυνομικά οχήματα, μηχανές και ελικόπτερα έχουν αυξηθεί δραματικά. Όλη η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κτίρια έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ ειναι κλειστό, και περισσότερες απο 200 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα ακυρώθηκαν. Το Μετρό είναι επίσης κλειστό και θα παραμείνει όλη την ημέρα, ενώ ακόμα και τα δρομολόγια του Eurostar, του τρένου που εκτελεί δρομολόγια προς Παρίσι και Λονδίνο, έχουν ακυρωθεί.

kathimerini.gr

eep logo