Copernicus: Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Μεγαλώνει ο κίνδυνος σοβαρών και μη αναστρέψιμων συνεπειών στον πλανήτη

Ο κόσμος μόλις έζησε τον πιο ζεστό Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς συνεχίζεται μια σειρά από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που πυροδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ.

Ο περασμένος μήνας ξεπέρασε σε ζέστη τον προηγούμενο πιο θερμό Ιανουάριο που είχε καταγραφεί, αυτόν του 2020, σύμφωνα με τα αρχεία της C3S, τα οποία χρονολογούνται από το 1950.

Το ρεκόρ ζέστης του φετινού Ιανουαρίου έρχεται μετά την κατάταξη του 2023 ως της πιο ζεστής χρονιάς που έχει ζήσει ο πλανήτης, βάσει των παγκόσμιων αρχείων που χρονολογούνται από το 1850, καθώς η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει την επιφάνεια των υδάτων στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ώθησαν τις θερμοκρασίες προς τα πάνω.

Κάθε μήνας της περσινής χρονιάς από τον Ιούνιο και μετά ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες τα προηγούμενα χρόνια.

«Όχι μόνον ήταν ο πιο ζεστός Ιανουάριος στα χρονικά, αλλά μόλις ζήσαμε μια 12μηνη περίοδο με περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς», σημείωσε η υποδιευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες.

«Η ταχεία μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών», σημείωσε.

Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, το 2024 έχει μια στις τρεις πιθανότητες να είναι ακόμη πιο ζεστή χρονιά από την περσινή, και 99% πιθανότητες να καταταχθεί στις πέντε πρώτες θερμότερες χρονιές.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο άρχισε να εξασθενεί τον περασμένο μήνα και επιστήμονες επισήμαναν ότι μπορεί να αλλάξει στο ψυχρότερο αντίστοιχο φαινόμενο, το Λα Νίνια, αργότερα φέτος. Ωστόσο οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας τον περασμένο μήνα ήταν οι υψηλότερες οποιουδήποτε Ιανουαρίου μέχρι σήμερα για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία.

Στην Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι χώρες συναίνεσαν να καταβάλουν προσπάθειες για να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση πιο σοβαρών και μη αναστρέψιμων συνεπειών.

Μολονότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου ξεπεράστηκε για περίοδο 12 μηνών, ο κόσμος δεν έχει ακόμη υπερβεί τον στόχο που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία αναφέρεται σε μέση παγκόσμια θερμοκρασία για δεκαετίες.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον δυνατό ρεαλιστικά να επιτευχθεί, αλλά έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για τη μείωση των εκπομπών CO2 ώστε να περιοριστεί η υπέρβασή του –και η θανατηφόρα ζέστη, ξηρασία και άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα προκαλέσει αυτή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα— όσο το δυνατόν περισσότερο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters)

eep logo