Τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας

1 234581

Οχημα έπεσε πάνω σε πλήθος ανήμερα της εθνικής εορτής - 84 οι νεκροί, 18 σε κρίσιμη κατάσταση

Ένα φορτηγό όχημα έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, και υπάρχουν 84 νεκροί και δεκάδες τραυματίες εκ των οποίων οι 18 σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο οδηγός του αυτοκινήτου, 31 ετών, από την Τυνησία, έχει σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν αναφορές αυτόπτων μαρτύρων ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του οδηγού και της αστυνομίας. Πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά βρέθηκαν σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία στο φορτηγό που έπεσε στο πλήθος.

Σύμφωνα με νεότετες πληροφορίες ο οδηγός του φορτηγού άνοιξε πυρ πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί, ενώ ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς ωστόσο να έχει αντοπιστεί ή να είναι γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες.

Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην παραλία της πόλης, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας και απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε στο Παρίσι, προκειμένου να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του. «Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

Ο γάλλος υπουργός των Εσωτερικών δήλωσε ότι 80 άνθρωποι είναι νεκροί, ενώ 18 άλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται σύμφωνα με ευρωπαίους αναλυτές για απίστευτο τρομοκρατικό χτύπημα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Οι τραυματίες έχουν κατανεμηθεί επί τη βάσει του αριθμού της εισόδου τους στα νοσοκομεία, ενώ στη σκηνή της επίθεσης τα πτώματα έχουν καλυφθεί με λευκά σεντόνια και οι αυτόπτες μάρτυρες δεν πιστεύουν σε αυτό που συνέβη.

«Είδα τα πτώματα να πέφτουν δεξιά κι αριστερά καθώς το φορτηγό περνούσε. Πάγωσα. Όσοι βρίσκονταν εκεί έφερναν νερό και πετσέτες για τους τραυματισμένους, ενώ μετέφεραν στην άκρη του δρόμου, αυτούς που δεν είχαν καμία ελπίδα», δηλώνει ο δημοσιογράφος Νταμιέν Αλεμάν.

tovima.gr

eep logo