Πολιτικό άσυλο ζήτησαν οκτώ Τούρκοι στην Αλεξανδρούπολη

1 elikoptero asylo

Στις 11:50 το πρωί του Σαββάτου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης  τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου Blach Hawk που, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε τεχνική βλάβη.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., σε αυτό επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα.

Το ελικόπτερο τπετούσε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, όταν αιφνιδιαστικά, άλλαξε πορεία, εισήλθε στο FIR Αθηνών και τελικά ζήτησε άδεια από τις ελληνικές αρχές να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Με την είσοδό του στο FIR Αθηνών, απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά F-16 από τη Λήμνο και το συνόδευσε, καθώς οι Τούρκοι δεν καταθέτουν ποτέ σχέδιο πτήσης.

Από τα οκτώ άτομα, τα επτά φορούσαν την χαρακτηριστική αεροπορική φόρμα, χωρίς διακριτικά. Πρόκειται για δύο ταγματάρχες, έναν λογαχό, τέσσερις στρατιώτες και έναν πολίτη.

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς για παράνομη είσοδο στη χώρα και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Το ελικόπτερο φυλάσσεται στο αεροδρόμιο της πόλης.

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας που στήριξαν το πραξικόπημα.

Η Τουρκία κατέθεσε επίσημα αίτημα για την έκδοσή τους. «Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο«, τόνισε στην ΕΡΤ η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι οι οκτώ επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο κατηγορούνται στη χώρα τους για παράβαση της συνταγματικής νομιμότητας και και για απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιαστούν στον εισαγγελέα οι αξιωματικοί στην Αλεξανδρούπολη.

tovima.gr

eep logo