Ναυτικό σόναρ παραβιάζει τους νόμους προστασίας των φαλαινών

1 falaina

Η χρήση σόναρ από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παραβίασε τους θαλάσσιους νόμους, όπως αποφάνθηκε το Εφετείο των ΗΠΑ.

Το ενεργό σόναρ χαμηλής συχνότητας, που εγκρίθηκε το 2012, χρησιμοποιείται για την ανίχνευση υποβρυχίων του εχθρού. Αλλά μπορεί επίσης να βλάψει τις φάλαινες, τα δελφίνια και τους θαλάσσιους ελέφαντες που βασίζονται στον υποβρύχιο ήχο για την μετακίνηση, την εύρεση θηράματος και την επικοινωνία, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές ομάδες.

Η υπόθεση τώρα θα σταλεί πίσω σε ένα κατώτερο δικαστήριο για περαιτέρω εξέταση.

Το 2012, η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας επέτρεψε τη χρήση ναυτικού ηχοεντοπισμού, αλλά απαιτείται να κλείνει ή να καθυστερεί τη χρήση, όταν ένα θαλάσσιο θηλαστικό εντοπίζετε κοντά στα πλοία. Οι δυνατοί παλμοί του σόναρ επίσης απαγορεύτηκαν κοντά στις ακτές και σε ορισμένα προστατευόμενα νερά.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες, υπό την ηγεσία του Συμβουλίου Υπεράσπισης των Φυσικών Πόρων, κατέθεσε αγωγή σε απάντηση, υποστηρίζοντας την παραβίαση της έγκρισης του νόμου για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών.

Το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο έκρινε ότι οι κανόνες έγκρισης που χορηγήθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέτυχαν να ανταποκριθούν σε ένα τμήμα του νόμου περί προστασίας που απαιτείται, ώστε το πρόγραμμα να έχει «τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά».

Ενώ αρχικά πίστευε ότι το ναυτικό είχε προσπαθήσει να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία αλιείας «δεν παρέχει επαρκή προστασία στις περιοχές των ωκεανών του πλανήτη που έχουν επισημανθεί από τους δικούς της εμπειρογνώμονες ως βιολογικά σημαντικές.»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συστήματα σόναρ που χρησιμοποιούνται από το ναυτικό παράγουν ηχητικά κύματα που μπορεί να φτάσουν τα 235 ντεσιμπέλ – ένα δυνατό ροκ συγκρότημα φτάνει περίπου τα 130. Αυτά τα ηχητικά κύματα μπορούν να ταξιδέψουν για εκατοντάδες μίλια κάτω από το νερό και μπορεί να διατηρήσουν μια ένταση 140 ντεσιμπέλ μέχρι και 300 μίλια μακριά από την πηγή τους.

Παρόλο που η άμεση συσχετισμοί είναι δύσκολο να βρεθούν, μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση των σόναρ έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των φαλαινών που έχουν παρατηρηθεί να κολυμπούν μακριά, μερικές φορές εκατοντάδες μίλια, αλλάζοντας ταχέως το βάθος τους.

secnews.gr

eep logo