Kοινό σχέδιο κατά της διάβρωσης ακτών της Β. Πελοποννήσου

1 diavrosi akton

Στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης ενός κοινού σχεδίου για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου από την Κόρινθο μέχρι το Ρίο, καταλήγουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκτιμώντας ότι είναι η αποτελεσματικότερη λύση.
Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν ο περιβαλλοντικός σύλλογος Αιγιάλειας «Ιριδα» και η ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου «Αλκυών», οι παρεμβάσεις με βάση μελέτες που θα εκπονηθούν για όλη την παραλιακή ζώνη, θα πρέπει να είναι ενιαίες και όχι ανά περιοχή.
Και τούτο διότι όπως ειπώθηκε, η αντιδιαβρωτική παρέμβαση ανά περιοχή, μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα σε μια ακτή, όμως την ίδια στιγμή, ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις σε μια γειτονική.

Οπως ανέφερε ο γραμματέας του συλλόγου «Αλκυών» Δήμος Αγγελόπουλος, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν πρέπει να είναι ήπιες, προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε προτείνει παρεμβάσεις που δεν κοστίζουν πολλά χρήματα, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση του προβλήματος σε 1.800 μέτρα παραλίας στα Βαλιμίτικα και την Τέμενη Αιγίου».

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση που έκαναν για το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης των νότιων ακτών του Κορινθιακού κόλπου οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης επικαλέστηκαν παρεμβάσεις του υπουργείου Υποδομών.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έργο με προϋπολογισμό 5.500.000,00 ευρώ, για τη μελέτη των φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, τα τεχνικά δελτία της προκήρυξης είναι έτοιμα και η δημοσίευση του διαγωνισμού για τον φορέα υλοποίησης του μελετητικού έργου αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού. Οσον αφορά το έργο της μελέτης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης λένε ότι θα είναι ενιαίο από την Κόρινθο μέχρι και την Πάτρα, δηλαδή και για τα 120 χιλιόμετρα της παραλιακής περιοχής του Κορινθιακού κόλπου. Οπως προσθέτουν, η αποσπασματική αντιμετώπιση του φαινομένου ανά περιοχή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αφού τμηματικά έργα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα διάβρωσης σε όμορες περιοχές.

Το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς βουλευτές, έχει ήδη διαπιστώνει τις επιπτώσεις του προβλήματος στην περιοχή και γι’ αυτό τον σκοπό ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών την μελέτη για την καταγραφή, αξιολόγηση και ιεράρχηση των φαινομένων διάβρωσης στην περιοχή με κόστος 80.000 ευρώ. Το κόστος των έργων μελέτης για την αντιμετώπιση του φαινομένου λένε ότι θα είναι ξεχωριστό από το κόστος των έργων, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά την αξιολόγηση του προβλήματος και των ενδεδειγμένων μέτρων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Οικολογική Δυτική Ελλάδα Γιώργος Κανέλλης τονίζει ότι «η διάβρωση των ακτών είναι ένα συνεχώς επιδεινούμενο φαινόμενο που εκτός από τον Κορινθιακό πλήττει τη δυτική Αχαΐα και τη βόρεια Ηλεία, προκαλώντας έτσι, όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες, τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την τουριστική δραστηριότητα».
Οπως προσθέτει, «υπάρχει η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ενεργειών για την ολοκλήρωση των μελετών που είναι σε εξέλιξη, όπως και η ανάγκη επικαιροποίησής τους με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις για ήπιες και όχι “σκληρές” επεμβάσεις στην ακτή».

Οσον αφορά τη διάβρωση των ακτών στη δυτική Αχαΐα, ο Γιώργος Κανέλλης λέει πως από την απάντηση που έλαβε στο περιφερειακό συμβούλιο, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε, «προκύπτει ότι η μελέτη που από το 2007 έχει ανατεθεί δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η γεωτεχνική μελέτη που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησής της, έλαβε παράταση ώς το τέλος του έτους».
Ακόμη, αναφέρει ότι «το ύψος δαπάνης των έργων σε μια ακτογραμμή συνολικά 13,6 χιλιομέτρων στη δυτική Αχαΐα εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ».
Επίσης τονίζει πως «επιβάλλεται, πριν η μελέτη για τις ακτές της δυτικής Αχαΐας πάρει την οριστική της μορφή, να τεθεί σοβαρά το θέμα των επιλογών μεταξύ ήπιων και σκληρών μεθόδων».

Kathimerini.gr

eep logo