Τσίπρας στη ΔΕΘ: Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών «ατμομηχανή» ανάπτυξης !

1 tsipras deth

Ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των λιμανιών της χώρας για την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης έκανε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο της κυβερνητικής στροφής σε μια ρότα «ρεαλισμού», κατά την οποία οι ιδιωτικές επενδύσεις, όχι μόνο δεν ρίχνονται στο πυρ το εξώτερον, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά αντίθετα θεωρούνται ουσιαστικά ατμομηχανές της ανάπτυξης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που είχε προηγηθεί και στις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Προανήγγειλε μάλιστα, ότι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του χρόνου θα είναι η Κίνα, την οποία χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο στην προσπάθεια ανάκαμψης τςη ελληνικής οικονομίας, προφανέστατα λόγω της αγοράς του ΟΛΠ από την Cosco.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τον ΟΛΘ σημείωσε χαρακτηριστικά «Εντός του έτους υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα.
Η επένδυση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη μετατροπή του από μικρό περιφερειακό λιμένα, σε σημαντικό Λιμένα – Πύλη για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ήδη πέντε διεθνή επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και επιδίωξη μας είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο για ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι ύψους 180 εκατομμυρίων την πενταετία 2017-2021, καθώς και σειρά δημοσίων επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων κυρίως σε έργα σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
Και επίσης ο προβλήτας 1 θα αποδοθεί στο λαό της πόλης ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού».

Για την Αλεξανδρούπολη, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε: «Μετασχηματίζεται σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων: Με την αναβάθμιση του λιμανιού
Την σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Την δημιουργία του αγωγού IGB που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Αλλά και την κατασκευή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)».
Σε ότι αφορά τη σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στον Πειραιά, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε: «Εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης η Ζώνη Λιπασμάτων, πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα ακίνητα του ΟΛΠ που βρίσκονται εκτός χερσαίας ζώνης του Λιμένα.
Σε αυτό το πλαίσιο έχω την χαρά και την τιμή να ανακοινώσω σήμερα ότι για το έτος 2017 τιμώμενη χώρα εκ μέρους της Διεθνούς Έκθεσης θα είναι η Κίνα.
Ένας στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας που έχει κεντρικό ρόλο στην μεγάλη μας προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ελληνικό λέγοντας: «Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών. Η νέα σύμβαση προβλέπει συνολικό όφελος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, ενώ η οικοδομήσιμη γη μειώνεται κατά 1.000.000 τετραγωνικά, γεγονός που αυξάνει την έκταση που θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου».