Ολική ανατροπή: 12,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ

1 dhmoskophseis

Ανάλυση των αποτελεσμάτων της OPINION POLL για τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Ένα μόλις χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στα γενέθλια της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται μια πλήρης ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Καταβαράθρωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, βαθιά απογοήτευση της κοινωνίας από την πορεία της χώρας, πλήρης αμφισβήτηση της Κυβερνητικής πολιτικής και μηδενισμός κάθε προσδοκίας για το μέλλον, εξάντληση κάθε ορίου ανοχής. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της « μάχης » της Δ.Ε.Θ και του διαγωνισμού για τις άδειες των Καναλιών που κατά τους κυβερνώντες ήταν μια μεγάλη επιτυχία, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και ο Αλέξης Τσιπρας προσωπικά υφίστανται μια ηχηρή ήττα, λαμβάνουν ένα μήνυμα αποτυχίας και απαίτησης για αλλαγή Κυβέρνησης .
- Το 82.6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χώρα πορεύεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 85.7 % κρίνει αρνητικά την κυβερνητική πολιτική, με το 83,8% να αναμένουν να χειροτερέψουν οι συνθήκες ζωής τους. Το αποτέλεσμα είναι κόλαφος για την Κυβέρνηση. Το 62.3% ζητάει αλλαγή της Κυβέρνησης που θα προκύψει από εκλογές. Πρόκειται για πολύ σημαντικό εύρημα και πρωτοφανές γεγονός για Κυβέρνηση και μάλιστα ενός έτους θητείας.

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει διπλάσιο σχεδόν αριθμό προτίμησης από τον Αλέξη Τσίπρα για την θέση του Πρωθυπουργού. Συγκεντρώνει το 35,9% ,έναντι 19,8% του εν ενεργεία Πρωθυπουργού! Σ’ αυτό το σημείο τονίζουμε ότι ποτέ ξανά ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν ξεφεύγει τόσο πολύ από τον Πρωθυπουργό σε προτίμηση . Το εύρημα αυτό δεν είναι περίεργο .Έρχεται σαν λογικό αποτέλεσμα , αφού σε όλους τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής (οικονομία, ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανεργίας, εξωτερική πολιτική, διαπραγμάτευση με τους εταίρους, μεταναστευτικό/προσφυγικό ) κρίνεται ως πιο κατάλληλος να τα χειριστεί. Το ίδιο ισχύει και για τομείς, όπως κοινωνική πολιτική και διασφάλιση της διαφάνειας όπου η Αριστερά εθεωρείτο ότι έχει πλεονέκτημα.

- Το κλίμα αυτό αντανακλάται και στην παράσταση νίκης όπου το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά συντριπτικό . Το 61,2% θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές θα νικήσει η Ν.Δ., έναντι 14% που πιστεύουν ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντανακλάται και στην πρόθεση ψήφου, όπου η Ν.Δ εμφανίζεται να προηγείται πια κατά 12,5 %, όταν ένα χρόνο πριν υπέστη ήττα με διαφορά 7,37%. Κάλυψε δηλαδή ένα δρόμο περίπου είκοσι εκατοστιαίων μονάδων.

- Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα στα ερωτήματα που αφορούν τον διαγωνισμό για τις άδειες για τα Κανάλια, σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να πείσει για τις προθέσεις της και τις επιλογές της. Το 61% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε., ενώ μόλις το 17,2% θεωρεί ότι έδωσε μάχη για να χτυπήσει την διαπλοκή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το 69.2% θεωρεί ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί!

Βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα, κρίσιμη πολιτική φάση, σε μια ζοφερή κατάσταση για την Κυβέρνηση. Θα καταφέρει να κάνει τοcome back; Θα αναζητήσει άλλους δρόμους; Το σίγουρο είναι πως το οικοδόμημα καταρρέει και η ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλιών είναι πιο προφανής παρά ποτέ. Ας σημειώσουμε ότι μπροστά της έχει δύσκολες επιλογές να κάνει, δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσει και ότι «η ατζέντα του Καλοκαιριού» ( απλή αναλογική , διακηρύξεις για αλλαγή Συντάγματος, διαγωνισμός για άδειες Καναλιών κ.ά. ) επιδείνωσε την θέση της.

Η κοινωνία φτωχοποιείται, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες, καμία αισιοδοξία δεν υπάρχει και αυτά καθορίζουν και θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ας μην περνάει δε απαρατήρητο, ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι αμήχανο και βαθιά απογοητευμένο, μοιάζει ζαλισμένο, δυσκολεύεται να επιλέξει πολιτική εκπροσώπηση. Κανείς δεν μπορεί να κάνει πολιτική ξεχνώντας την κοινωνία που υποφέρει και την οικονομία που καταρρέει.

eep logo