Έγραψε ιστορία και πάλι ο Λευτέρης Πετρούνιας!

petrounias lefteris

Το τρίτο του χρυσό και τέταρτο συνολικά μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατέκτησε στους κρίκους ο Λευτέρης Πετρούνιας επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο "Μίδας των κρίκων".

Στο Κλουζ απλά επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Πως αλλιώς μπορεί να μεταφράσει κανείς το γεγονός ότι για τρίτη διαδοχική χρονιά κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης.

Το "θρι-πιτ" του σε χρυσά (σ.σ. έχει κατακτήσει και ένα χάλκινο το 2011), τον έβαλε σε μία σπάνια λίστα. Ο σπουδαίος Έλληνας γυμναστής μπήκε στην τετράδα των αθλητών με τα περισσότερα χρυσά στους κρίκους. Με την τρίτη του άνοδο στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου του επέτρεψε να πιάσει τους Σοβιετικούς θρύλους Γιούρι Τιτόφ (πρωταθλητής Ευρώπης 1957, ’59, ’61) και Μιχαήλ Βορονίν (1967, ’69, ’71). Παράλληλα, βρίσκεται μόλις ένα χρυσό μετάλλιο μακριά από τον Ιταλό ρέκορντμαν Γιούρι Κέκι, ο οποίος έχει στην συλλογή του τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους (1990, ’92, ’94, ’96).

ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΑΘΛΟ ΤΟΥ ΜΠΕΡΕΝΤ

Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό επίτευγμα του 27χρονου Έλληνα γυμναστή. Να κατακτήσει κάποιος το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να επαναλάβει το κατόρθωμα του στο αμέσως επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχει συμβεί μόλις μία φορά.

Κάθε μετα-Ολυμπιακή χρονιά είθισται να αποτελεί περίοδο αποχής ή αγωνιστικής ύφεσης για αρκετούς πρωταθλητές της ενόργανης, που χρειάζονται χρόνο για να ξεκουραστούν από την υπερπροσπάθεια των προηγούμενων ετών, να αναζητήσουν νέα κίνητρα, ή ακόμη και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου Κώδικα Βαθμολογίας.

Έτσι, στην 60χρονη κοινή ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ενόργανης, μόνο μία φορά ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των κρίκων συμμετείχε με ανάλογη επιτυχία στο ευρωπαϊκό που ακολούθησε: Συνέβη το 1989, όταν ο Ανατολικογερμανός Χόλγκερ Μπέρεντ αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, λίγους μήνες μετά τον θρίαμβό του στην Σεούλ.

Το ίδιο ακριβώς θα επιχειρήσει και ο Έλληνας Ολυμπιονίκης του Ρίο, αποδεικνύοντας ότι είναι ασταμάτητος και ότι έχει πολλές ακόμη επιτυχίες μπροστά του...

sport24.gr

eep logo