Βραδιές Θεάτρου: Λουκής Λάρας

loukis laras

Της Δήμητρας Καλλιανιώτη

Παρασκευή βράδυ, μετά από δύο δύσκολες βροχερές μέρες, κατευθύνομαι προς το κέντρο του Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο.
Όχι όμως στην κεντρική του σκηνή, αλλά στην νέα του, μικρή σκηνή, την σκηνή Ωμέγα. Πρεμιέρα της παράστασης Λουκής Λάρας.

Μετά από 1,5 σχεδόν χρόνο, όσο καιρό τα θέατρα ήταν κλειστά λόγω πανδημίας και με τη χαρά σχεδόν νεοφώτιστης, μπήκα σε έναν μικρό αλλά πολύ προσεγμένο χώρο.
Το θέατρο δεν ήταν γεμάτο μάλλον λόγω του φόβου της βροχής.
Στους διαδρόμους του μας υποδέχθηκε μια καλοστημένη έκθεση για την πορεία του συγγραφέα του έργου Δημήτρη Βικέλα.

Λουκής Λάρας, μια αυτοβιογραφία γέροντος Χίου, γραμμένο το 1878 στο Παρίσι. Όσοι μελετητές αναφέρονται στο έργο, επισημαίνουν τον χαμηλό τόνο του λογοτεχνικού ύφους, αλλά και το ιδεολογικό «νόημα» που εκπέμπει.
Αυτό ακριβώς εισπράττει ο θεατής όση ώρα ακούει τον ήρωα -σε προχωρημένη ηλικία πια- να περιγράφει τη ζωή του την περίοδο του 1821 και ταυτόχρονα να αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες πτυχές της εποχής εκείνης.
Από τη Χίο, στη Σμύρνη και πάλι πίσω, στη συνέχεια Μύκονο, Σπέτσες, Άργος, Σύρο ο Λουκής μαζί με την οικογένεια του προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο Λουκής επιλέγει συνειδητά την μη συμμετοχή του στα κοινά, ο ίδιος λέει ότι δεν είχε την παιδεία, το ψυχικό ή σωματικό ανάστημα για κάτι τέτοιο. Διάλεξε το δρόμο της επιβίωσης, του πλουτισμού. Αντιήρωας ο ίδιος, αγνοεί το ηρωικό πνεύμα της επανάστασης, γίνεται με αυτήν τη στάση του ήρωας μιας ελληνικής κοινωνίας που αρχίζει να βλέπει τη δυνατότητα επιβίωσης μέσω της οικονομικής ευρωστίας και όχι μέσω εδαφικών κατακτήσεων.

Το σκηνικό λιτό. Τέσσερεις σειρές παλιές καρέκλες, οι οποίες συμβόλισαν όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα της ζωής του ήρωα, εξαιρετική η ιδέα του κυρίου Γιοβανίδη σκηνοθέτη της παράστασης.

Πώς να περιγράψω τώρα τον Μανώλη Μαυροματάκη ως Λουκή; Επί μιάμιση ώρα αναμετρήθηκε με το δύσκολο λόγο του κειμένου, το κατέκτησε, το ντύθηκε, μας έκανε να συγκινηθούμε, να μειδιάσουμε, να αναρωτηθούμε. Εξαιρετικός και βέβαια αυτό φάνηκε στο τέλος της παράστασης, όταν το κοινό δεν σταματούσε το χειροκρότημα. Ένας ηθοποιός, που χρόνια τώρα με τη δουλειά του με συγκινεί.

Όσοι κατηφορίσετε στον Πειραιά, αλλά και οι Πειραιώτες μην χάσετε αυτή την παράσταση. Μπράβο στο Δημοτικό Θέατρο!

«Λουκής Λάρας» του Λευτέρη Γιοβανίδη

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Θεατρική προσαρμογή: Λευτέρης Γιοβανίδης – Μανώλης Μαυροματάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Νικος Βελιώτης
Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρρή
Φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφίδας
Το έργο της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ολοκλήρωσε η Όλγα Μπρούμα.

Στον ρόλο του Λουκή Λάρα ο Μανώλης Μαυροματάκης.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς
Σκηνή Ωμέγα

Ταμείο Θεάτρου:210 4143 310 | tickets@dithepi.gr

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή & Σάββατο: 21:30
Κυριακή: 19:30

eep logo