Από το μέλλον!

sakellaropoulou aikaterini 2

Ανάλυση του Νότη Ανανιάδη


Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας (τυπικά από τις αρχές Μαρτίου) είναι όντως μια προσωπικότητα «από το μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά από μια δεκαετία απίστευτα σκληρής κρίσης (χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, όταν την δεκαετία 40-50 με πόλεμο και εμφύλιο είχε χαθεί μόλις το 9% του ΑΕΠ), φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Και στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ίσως ανιχνεύονται εκείνα τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν ως χώρα να συναντήσουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον.

Αυτοδημιούργητη, ανήλθε ως πρώτη γυναίκα στο ύπατο αξίωμα της Δικαιοσύνης, επιλεχθείσα μάλιστα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Χωρίς κομματική ταυτότητα, αλλά με πολιτικό αποτύπωμα. Γνωριζόμαστε στην Ελλάδα. Στα νιάτα της ήταν μέλος του «Ρήγα Φεραίου», της τάσης εκείνης που μετακινήθηκε προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Γι΄ αυτό και θαρραλέα η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που άλλωστε στο διάγγελμά του σημείωσε ότι ακριβώς, δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό και ακατανόητη, όχι τόσο η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, όσο το γεγονός πως στην δήλωση υποστήριξης τελικά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε ότι ήταν λάθος η μη επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Αλλά μικρό το κακό.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που φτάνει σε αυτό το ύπατο αξίωμα, με 265 ψήφους, αφού ο Αντώνης Σαμαράς δεν ανέβαλε το ταξίδι διακοπών του στις ΗΠΑ και η επιστολική του ψήφος δεν θα προσμετρηθεί στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτοί ακριβώς είναι όσοι ενοχλήθηκαν με την γενναία επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκείνοι που είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν και έχουν μάθει να πολιτεύονται διχάζοντας. Εκείνοι που οργάνωναν «Ζάππεια» όταν η χώρα χρεοκοπούσε. Εκείνοι που έκαιγαν εργαζόμενους στην Μαρφίν, ή που λανσάριζαν τα απολύτως διχαστικά συνθήματα «ή εμείς ή αυτοί» και «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Είναι και κάποιοι γραφικοί. Κάποιοι που υποστηρίζουν πως την Σακελλαροπούλου δεν την ξέρουν στην Ευρώπη, λες και τον Παυλόπουλο τον συναντούσαν κάθε μέρα στις Βρυξέλλες. Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, τώρα που οι σχέσεις μας με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, δεν είναι η ώρα να εκλέξουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λες και θα στείλουμε ποτέ τον Πρόεδρο στην πρώτη γραμμή. Και εκείνοι που ανακάλυψαν ότι ως γυναίκα δεν μπορεί να επισκεφθεί το Άγιον Όρος!

Ξύδι σε όλους. Δεν τους πέρασε, η Ελλάδα αποκτά Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το μέλλον, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σιδεροκέφαλη!

eep logo