Ο ιός, ο Καρνάβαλος, το λεφτόδεντρο και ένα φάουλ

karnavalos 2

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη

Πρώτα η είδηση. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβληθούν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα. Εύλογο.

Στη συνέχεια μια δεύτερη είδηση. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Πρωταθλήματος, μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο, θα γίνουν κανονικά με φιλάθλους στις κερκίδες. Απολύτως αντιφατική σε σχέση με την αρχική απόφαση. Όσο επικίνδυνο για τη διάδοση του ιού μπορεί να είναι ένα αποκριάτικο πάρτι, άλλο τόσο -και ίσως πιο επικίνδυνο- η συνάθροιση χιλιάδων φιλάθλων, τόσο στους περιορισμένους ποδοσφαιρικούς χώρους, όσο και κατά τη μετάβαση στα και την έξοδο από τα γήπεδα.

Από την άποψη αυτή η συγκεκριμένη αντίφαση – απαγορεύονται τα καρναβάλια επιτρέπονται οι αγώνες – είναι μια λανθασμένη απόφαση. Το «φάουλ» που λέει και ο τίτλος.

Από εκεί κι έπειτα η αντίδραση του δημάρχου Πατρέων που κατ΄ αρχήν ζήτησε αποζημίωση για το δήμο λόγω της αναβολής του Καρναβαλιού (κι ύστερα προσπάθησε να το διορθώσει, ζητώντας αντισταθμιστικά για τις απώλειες, που όντως θα έχει η τοπική οικονομία), αποτελεί μια εξόφθαλμα παράλογη απαίτηση. Αν λάβουμε υπόψη ότι αποκριάτικες εκδηλώσεις γίνονται παντού, έστω κατ΄ αναλογίαν, την ίδια απαίτηση θα μπορούσαν να έχουν οι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα. Βέβαια το καρναβάλι της Πάτρας είναι το δημοφιλέστερο στη χώρα, οπότε δικαίως εκεί …παρελαύνει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος.

Η περιπέτεια με τη χρεωκοπία της χώρας τελικά δεν δίδαξε σε όλους τα στοιχειώδη. Γι’ αυτό και αποδεικνύεται καθημερινά πως αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι όντως υπάρχουν «λεφτόδεντρα»!

 

eep logo