Περί ατομικής και κοινωνικής ευθύνης…

sxoleio taksh patoma

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη


Το «Μένουμε Σπίτι» ήταν το πρώτο στοίχημα. Οι αναφορές στην «ατομική ευθύνη» και τον αυτοπεριορισμό για την καθυστέρηση της εξάπλωσης του COVID-19, που έχει σαρώσει συνήθειες δεκαετιών στην ζωή μας, περισσεύουν. Και παρά τους ουκ ολίγους ανεύθυνους, φαίνεται ότι -σε έναν βαθμό τουλάχιστον- το στοίχημα κερδίζεται. Προς το παρόν, καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή. Αλλά, σε γενικές γραμμές, ναι. Το στοίχημα της ατομικής ευθύνης μπορούμε να το κερδίσουμε.

Tο εμπόριο, ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις διασκέδασης και αναψυχής (για να μείνω) στο επίπεδο των μικρομεσαίων ήταν το δεύτερο, παράλληλο με το πρώτο βήμα. Εδώ και με την αρωγή του κράτους (ενισχύσεις επιχειρηματιών και εργαζομένων), αλλά και τον έλεγχο (αυξημένοι έλεγχοι της αστυνομίας και αυστηρές ποινές από την Δικαιοσύνη). Οι λίγοι σχετικά ανεύθυνοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών των κλάδων, με πόνο ψυχής και οικονομική αιμορραγία, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και… περιμένουν. Να περάσει η καταιγίδα.

Το τρίτο στοίχημα ήταν οι μαθητές κι οι φοιτητές. Λιγότερο οι τελευταίοι –εξάμηνα στα ΑΕΙ έχουν «σωθεί» στο παρελθόν ακόμη κι όταν δεν γίνονταν μαθήματα λόγω …καταλήψεων. Περισσότερο οι μαθητές κι ιδίως τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Τα παιδιά αυτά που το εκπαιδευτικό σύστημα, με τις χρόνιες παθογένειες και αγκυλώσεις του, τα έχει φορτώσει με το άγχος της εισαγωγής σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή ως sine qua non. Η Τεχνολογία προσφέρει λύση κι η Πολιτεία την υιοθετεί. Εξ αποστάσεως διδασκαλία. Τηλε-μαθήματα. Υπάρχουν μύριες σχετικές εφαρμογές, ακόμη και μέσω κλασσικού σταθερού τηλεφώνου για όποιον δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τα περισσότερα ιδιωτικά φροντιστήρια ξεκίνησαν διαδικτυακά μαθήματα από την επομένη μέρα μετά το κλείσιμο των σχολείων. Τα ιδιωτικά σχολεία (όχι μόνο τα «ακριβά» των βορείων προαστίων) την μεθεπόμενη. Στα δημόσια σχολεία έγινε μία επίδειξη παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας και μετά; Μετά, μέρες τώρα, τίποτε.
Ακόμη κι η Ιωνίδειος, το μοναδικό πρότυπο στον Πειραιά, δεν έχει ξεκινήσει τηλε-μαθήματα, πάνω από μια βδομάδα μετά το κλείσιμο των σχολείων. Κι αίφνης δίνεται την Πέμπτη στη δημοσιότητα ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, των συνδικαλιστών των καθηγητών του δημοσίου, όπου σημειώνεται ότι το μέτρο είναι άδικο (!) και σε γενικές γραμμές κατατίθεται η δυσθυμία τους να υπηρετήσουν την συγκεκριμένη λύση. Προσοχή μιλάμε (και) για τα παιδιά που σε λίγες βδομάδες κανονικά θα έπαιζαν σε 4-5 εξετάσεις τα όνειρα της σχολικής τους ζωής: την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο!

Ποιος μίλησε για κοινωνική ευθύνη;

 

eep logo