Vertigo

vertigo

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη


Ότι μέσα στην κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «χτίσει» ένα ηγετικό προφίλ, δεν χρειαζόταν η έρευνα της Opinion Poll και τα τεράστια ποσοστά αποδοχής που απολαμβάνει για να το διαπιστώσει κανείς. Η σε βαθμό υπερβολής συχνή προσωπική του απεύθυνση στους πολίτες μέσω τηλεοπτικών διαγγελμάτων και μηνυμάτων, η επιλογή τεχνοκρατών αναμφισβήτητης αξίας σε κρίσιμα πόστα (Τσιόδρας στην ενημέρωση, Μόσιαλος στους διεθνείς οργανισμούς), τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση διόρθωση λαθών (η περίπτωση του δώρου του Πάσχα) και γενικότερα η αίσθηση μιας στιβαρής ηγεσίας που παίρνει αυστηρά μεν μέτρα, έγκαιρα όμως, τα οποία τελικά αποδίδουν, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα ενός ηγέτη που έχει πολιτική ενσυναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών.
Ακόμη και η σύνταξή του με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και τον Πρόεδρο Μακρόν, που δεν ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, κόντρα στην Γερμανία και στην Άγκελα Μέρκελ, για την έκδοση του κορωνο-ομολόγου, δείχνουν έναν ηγέτη που προτάσσει το «γενικό καλό», χωρίς να δεσμεύεται από παραδοσιακές κομματικές συμμαχίες και ιδεοληψίες.

Απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει μια αντιπολίτευση που δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται σε vertigo. Μια απώλεια προσανατολισμού, μια εναγώνια αναζήτηση αντιπολιτευτικής ρητορικής, που κατά κανόνα αποδεικνύεται αδιέξοδη. Όταν δεν αναδεικνύει τις διαφορετικές φωνές και αναζητήσεις που χαρακτηρίζουν ηγεσία και στελέχη της. Η περίπτωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα είναι χαρακτηριστική. Ο πρώην υπουργός Υγείας Ν.Ξανθός λέει ευθαρσώς ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν κυβέρνηση, τον ίδιο θα επέλεγε για την κρίσιμη αυτή θέση. Και αφού περάσουν μόλις δυο τρεις μέρες, στελέχη αλλά και μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Σωτήρη Τσιόδρα ότι είναι «παπαγαλάκι», «δεν λέει όλη την αλήθεια», «παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης». Ακόμη και για το γεγονός ότι είναι πολύτεκνος τον κατηγόρησαν κάποιοι. Και μιλάμε για τον δημοφιλέστερο Έλληνα σήμερα.

Αλλά και από την άλλη πλευρά, στο ΚΙΝΑΛ, το έλλειμμα πειστικής αντιπολιτευτικής ρητορικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Αίφνης, και εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας, το κόμμα της κυρίας Γεννηματά θυμάται να κάνει αντιπολίτευση για την …ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ!
«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει και πάλι στροφή 180 μοιρών», σημειώνει η ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής θυμίζοντας (σε ποιους άραγε;) επί τη ευκαιρία της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχτηκε τα τετελεσμένα της συμφωνίας με την Βόρεια Μακεδονία από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ποιους άραγε το θυμίζει;
Στους ψηφοφόρους της δεξιάς που ψήφισαν Μητσοτάκη; Δεν έχει νόημα να ελπίζει διείσδυση σ' αυτή την ομάδα.
Στους ψηφοφόρους του Μητσοτάκη προερχόμενους από το Κέντρο και αριστερότερα; Δεν έχει νόημα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ήλπιζε και επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση του θα αποδεχτεί τα τετελεσμένα.
Στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που, παρά την εθνικιστική υστερία των προηγούμενων εκλογών στο ζήτημα, δεν έπαψαν να επιδεικνύουν την πλάτη τους στην μήτρα της πολιτικής τους συνείδησης;
Ή μήπως στους ψηφοφόρους του Βελόπουλου, της ΧΑ, του Βαρουφάκη, του Λεβέντη; Πιθανόν, αν και πρόκειται για επικίνδυνη «άσκηση επί χάρτου».

Μετά από αυτά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, ο «Κούλης» έγινε Μητσοτάκης!

 

eep logo