Προς άνοιγμα τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ στις 12 Απριλίου

opap praktoreio

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ, η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε ως «βαλβίδα ασφαλείας» για την αποσυμπίεση του κόσμου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων αλλά και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Ωστόσο, τα Πρακτορεία του ΟΠΑΠ εξαιρέθηκαν για ακόμα μία φορά από το μέτρο (τουλάχιστον κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων), όμως νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου και το κουπόνι στοιχήματος θα είναι ξανά στα χέρια μας.

Στους πράκτορες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς μέχρι στιγμής τρεις φορές έχουν προετοιμαστεί να ανεβάσουν τα ρολά στα καταστήματά τους, όμως όλα άλλαξαν και τα πρακτορεία παρέμειναν κλειστά.

Πολύ λίγοι κλάδοι έχουν πληγεί τόσο όσο οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ Play. Μιλάμε για σχεδόν 30.000 ανθρώπους που από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχουν βγάλει ελάχιστα μεροκάματα. Συγκεκριμένα στην Αττική (και σε μερικές ακόμα περιοχές που βρέθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» στο διάστημα επαναλειτουργίας των πρακτορείων), οι υπάλληλοι και οι ιδιοκτήτες πρακτορείων δεν έχουν εργαστεί από τις 7 Νοεμβρίου. Δηλαδή, αν όντως επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ από τις 12 Απρίλη, τότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους έπειτα από πέντε γεμάτους μήνες ή πιο συγκεκριμένα μετά από 156 μέρες. Και όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί και το τρίμηνο ανοιξιάτικο βαρύ λόκνταουν, όταν πάλι τα πρακτορεία έμειναν κλειστά.

Δεν είναι μόνο τα πρακτορεία της Αττικής, φυσικά. Ακόμα και στις περιφέρειες όπου επιτράπηκε κανονικά το άνοιγμα τον Φεβρουάριο, αυτό αποδείχθηκε μια μικρή ανάσα ενός μήνα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση ήθελε να επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία μαζί με τα κομμωτήρια (αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου), όμως δεν δόθηκε έγκριση από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Αλλωστε με τα πρακτορεία υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα: δεν ανήκουν τυπικά στο λιανεμπόριο, αλλά στο κομμάτι της εστίασης, λόγω της ύπαρξης τραπεζοκαθισμάτων και πρέπει να γίνει ειδική εξαίρεση ώστε να λειτουργήσουν ξανά, είτε με ραντεβού, είτε με περιορισμό στο χρόνο παραμονής και (ασφαλώς) στον αριθμό των παρισταμένων.

Βέβαια, όλα αυτά βασίζονται σε πληροφορίες και υποσχέσεις και έχουμε δει αρκετές ανατροπές δεδομένων μέχρι σήμερα. Πολλά θα κριθούν από τις οριστικές αποφάσεις για το λιανεμπόριο, αλλά και από τις διαπραγματεύσεις των ίδιων των πρακτόρων με την πολιτεία. Ο ίδιος ο ΟΠΑΠ φυσικά και θέλει το άνοιγμα των πρακτορείων. Μπορεί αυτό το διάστημα το διαδικτυακό παιχνίδι να έχει φέρει περισσότερα έσοδα από ποτέ στον Οργανισμό, όμως συνολικά το λόκνταουν μειώνει τα έσοδα του ΟΠΑΠ κατά 140 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, όπως παραδέχθηκε ο CEO Γιαν Κάρας.

eep logo