Φ.Π.Α. στην ναφθαλίνη!

koutroumanos leonidas

Του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Η ανοικοδόμηση και πώληση κατοικιών έφτασε στο ζενίθ της την δεκαπενταετία 1995-2010. Μια δεύτερη «χρυσή εποχή» της αντιπαροχής, αποτέλεσε τον δεύτερο (μετά τον τουρισμό) ισχυρότερο οικονομικό πυλώνα της Ελληνικής συναλλακτικής πραγματικότητας. Πάνω από 150 επαγγέλματα, συνεχόμενα με την οικοδομή, άνθιζαν και ευημερούσαν. Σε αυτό το κλίμα, την 1.1.2006 θεσπίστηκε η επιβολή Φ.Π.Α. 24% σε όσα ακίνητα θα ανεγείροντο από εκείνη την ημεροχρονολογία και εντεύθεν. Η επιβολή του εν λόγω φόρου, εκείνη την περίοδο της ευμάρειας δεν φάνηκε να προβληματίζει τους εν δυνάμει συναλλασσόμενους, κατασκευαστές και αγοραστές. Άλλωστε, υπήρχαν ακόμα πλήθος νεόδμητων ακινήτων με άδειες που είχαν εκδοθεί έως 31-12-2005, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνονται οι εν λόγω αγορές με Φ.Π.Α.

Η οικονομική ύφεση, της οποίας τις συνέπειες ακόμα υφιστάμεθα, εκμηδένισε την τραπεζική χρηματοδότηση, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η οικοδομική δραστηριότητα κυριολεκτικά κατέρρευσε και περίπου 100.000 ακίνητα που είχαν ανεγερθεί μετά το 2006, κατέστησαν απαγορευτικά προς αγορά, πολλώ δε μάλλον λόγω και της επιβάρυνσης τους με τον Φ.Π.Α.

Μέσα στις ερχόμενες ημέρες πρόκειται να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αναστέλλεται η επιβολή Φ.Π.Α. για όλα τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν την τριετία 2020-2022. Είναι προφανές ότι το όφελος για τους επίδοξους αγοραστές, οι οποίοι θα επιβαρύνονται μόνο με τον ισχύοντα φόρο μεταβίβασης, της τάξης του 3%, θα είναι τεράστια. Έτσι, εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό θετικό σοκ στην αγορά ακινήτων, μετά από μία συνεχόμενη περίοδο παρατεταμένης ύφεσης. Το αγοραστικό ενδιαφέρον θα αναθερμανθεί και πλέον δεν θα αφορά μόνο Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές και αγοραστές. Ένα ακίνητο 100.000€, θα επιβαρυνόταν με 24.000€ φόρο ενώ τώρα θα επιβαρύνεται από 1-1-2020 με 3.000€.

Παράλληλα, στο ίδιο σχέδιο Νόμου, που κατατέθηκε προς ψήφιση στις 29-11-2019, εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση δαπανών που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών, με συνολικό ύψος δαπάνης τις 16.000 ευρώ, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων (4) ετών. Έτσι, όσοι επισκευάζουν ή ανακαινίζουν κατοικίες, από το 2020 για τέτοιες δαπάνες θα κερδίζουν έκπτωση από τον φόρο σε ποσοστό 40%, εφόσον αυτές αφορούν σε παροχή υπηρεσιών και όχι σε προμήθεια υλικών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν ένας φορολογούμενος καταβάλει με πλαστικό χρήμα και την έκδοση των απαραίτητων φορολογικών στοιχείων (απόδειξη ή τιμολόγιο), σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής τις αμοιβές τους, χωρίς το κόστος των υλικών, θα κερδίζει έκπτωση από τον φόρο του.

Πρόκειται ασφαλώς για μία νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να ανοίξει….το φως στα σκοτεινά απούλητα διαμερίσματα που κατασκευάσθηκαν από το 2006 έως και σήμερα. Απομένει η συνδρομή των Τραπεζών, που είναι καιρός να επανέλθουν στην βασική τους λειτουργία, την πώληση χρήματος!

eep logo