Η πρόληψη ανάχωμα στην εξάπλωση των πυρκαγιών

του Γιώργου Γαβρίλη*

Τα τελευταία χρόνια έχει καεί πάνω από το 40% της δασικής έκτασης της περιφέρειας Αττικής και απέναντι σε αυτό, αντί για μέτρα αντιμετώπισης, η Κυβέρνηση -δια του Πρωθυπουργού- δήλωσε χθες ότι οι φωτιές είναι φυσικό φαινόμενο με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί για την πρόληψη (αντιπυρική προστασία) και την κάλυψη των ελλείψεων σε επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης (επίγεια και εναέρια), ενώ τις ελλείψεις σε προσωπικό επιχειρεί να τις «μπαλώσει» με εποχικούς αντί για μόνιμους. Οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το «Μάτι» μπορεί να βοήθησε την ανέλιξή του στην εξουσία, όμως κρύβοντας τις αιτίες οδήγησε στο να μην περιορίζονται μόνο σε δασικές εκτάσεις οι πυρκαγιές, αλλά να εξελίσσονται πια και μέσα στον οικιστικό ιστό.

Μπορεί το «112» να χρησιμοποιείται για να προστατεύει η Κυβέρνηση τον εαυτό της, χάνοντας έτσι την πραγματική του σημασία, με αποτέλεσμα να εκχυδαΐζεται αλλά και να δυσκολεύει τις συνθήκες, όπως η χθεσινή απομάκρυνση των αυτοκινήτων σε λάθος κατεύθυνση; Αρκεί μια πολιτική υποσχέσεων για αποζημιώσεις μέχρι την επόμενη καταστροφή; Αρκούν οι γνωστές φανφάρες περί άμεσης αναδάσωσης;

Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τη χαμηλή επιχειρησιακή ικανότητα της πολιτικής προστασίας, χρειαζόμαστε τον ηρωισμό των πυροσβεστών, αλλά δεν επαρκεί. Απαιτείται τώρα ένα νέο, αναβαθμισμένο σύστημα πολιτικής προστασίας, που θα επενδύει σε εξοπλισμό και ανθρώπινος πόρους, θα ενσωματώνει την επιστημονική γνώση και θα δίνει έμφαση στην πρόληψη.

*Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου με τον «Πειραιάς για Όλους»