Να μπει ένα τέλος στα μεροκάματα του τρόμου

Του Χρήστου Βρεττάκου

Ο χθεσινός θάνατος ενός ακόμη εργάτη και ο τραυματισμός ακόμη δύο κατά τη διάρκεια εργασιών στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, μας γεμίζει με οδύνη και οργή. Ο 47χρονος που σκοτώθηκε δούλευε ως χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος, το πτερύγιο του οποίου τον καταπλάκωσε. Ένας ακόμη 47χρονος τραυματίστηκε στο πόδι, ενώ ένας 43χρονος τραυματίστηκε στο κεφάλι.
Για ακόμη μία φορά το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ανύπαρκτους ελέγχους στη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Δυστυχώς η συχνότητα των εργατικών «ατυχημάτων» κατατάσσει τη χώρα μας στις χειρότερες εντός της Ε.Ε. με αποκορύφωμα την τελευταία διετία και αποδεικνύει ότι η προστασία της ζωής των εργαζομένων υποτάσσεται στην ασυδοσία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, απειλώντας καθημερινά τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών. Στηρίζουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Περάματος οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν προειδοποιήσει με καταγγελίες, στάσεις εργασίας και απεργίες για το προαναγγελθέν έγκλημα, όμως η αδιαφορία της πολιτείας ήταν προκλητική.
Να απαιτήσουμε όλοι μαζί να μη χαθεί άλλο αίμα εργατών για τα υπερκέρδη των εταιριών. Να μπει ένα τέλος στα μεροκάματα του τρόμου. Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας.

eep logo