Μπροστά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

του Στέλιου Λογοθέτη*

Μπροστά στη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής όλοι –ανεξάρτητα της επιλογής που κάναμε την 21 Μάη- πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την αλαζονεία και τη κρυφή ατζέντα που αποκάλυψαν οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που τους έδωσε το ποσοστό του 40 %:

Μετά την 21η Μάη η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτεται

Ο κ. Αδωνις Γεωργιαδης ανακοίνωσε αναθεώρηση του Συντάγματος που σημαίνει κατάργηση σειράς άρθρων που εξασφάλισαν φιλολαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα των πολιτών μετά τη πτώση της δικτατορίας.
Ο κ, Βορίδης αρνήθηκε τη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κοστολογήσει τα προγράμματα το Γενικό λογιστήριο του Κράτους δηλώνοντας ,οτι ο λαός τους έδωσε το 40% και επομένως δεν υπάρχει καμιά ανάγκη επαλήθευσης της δυνατότητας υλοποίησης του προγράμματος τους. Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της προβαίνουν σε μια ακατάσχετη παροχολογία προεκλογικών μισθολογικών αυξήσεων που διαψεύδεται κατάφωρα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχουν υποβάλει ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο προβλέπεται μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων πάνω από 700.000 εκατομμύρια, που μαζί με τις μειώσεις που έχει προκαλέσει ο πληθωρισμός, θα παρασύρει προς τα κάτω και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ώστε το ποσοστό της αύξησης του 25 % των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης να φαντάζει σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Παράλληλα αποκρύπτεται συστηματικά από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ,οτι παρ’ όλες τις τυμπανοκρουσίες γιά αύξηση των επενδύσεων ,μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η πολυθρύλητη επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης με κίνδυνο υψηλό κόστος κρατικού δανεισμού και αύξηση του ήδη παραπέρα στη τετραετία της ΝΔ μεγεθυμένου δημόσιού χρέους. Είναι ευνόητο ότι και οι δαπάνες για τη Παιδεία , την Υγεία και την κοινωνική πρόνοια θα είναι μειωμένες. Καθώς γραφόταν το άρθρο αυτό οι δηλώσεις του κ. Σκυλλακάκη επιβεβαίωσαν τα παραπάνω.
Ο κ. Πνευματικός αποκάλυψε το χαρακτήρα της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βάζοντας στις μυλόπετρες του κόστους- οφέλους την υγεία των πολιτών και ρίχνοντας στον Καιάδα του ιδιωτικού κέρδους τους καρκινοπαθείς και τους ανίατα νοσούντες αποκαλύπτοντας το απάνθρωπο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού στο τομέα της υγείας . Πανικόβλητος ο κ. Μητσοτάκης διέγραψε ένα από τα πλέον σημαντικά του στελέχη, σαν άλλη Ιφιγένεια, αλλά το μήνυμα για το τι μας περιμένει «δυστυχώς ελήφθη».
Η κυρία Μπακογιάννη απείλησε τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας της Θράκης με μη επίλυση των προβλημάτων τους ,αν δεν δείξουν «καλή διαγωγή» ψηφίζοντας τη ΝΔ, δείχνοντας από τη πλευρά της μια καθεστωτική νοοτροπία και ενισχύοντας την άποψη οτι οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας . Παράλληλα με το «θέμα Ροδόπης» που προκάλεσε η ΝΔ, με το οποίο ασχολούνται μέρες τώρα τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, αποδεικνύει οτι μπροστά στο κομματικό της συμφέρον δεν διστάζει να προκαλέσει επικίνδυνες κρίσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή για τα εθνικά μας συμφέροντα. Βέβαια με τη «σκόνη» που σήκωσε στη Ροδόπη και με τη διαγραφή και άλλου υποψηφίου της –ομολογία των αντιφάσεων και ψευδολογιών που περιείχε η επίθεση ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ-εκτός απο τα παραπάνω και τη κρυφή της ατζέντα κάλυψε το απειλητικό γιά μας γεγονός των στρατιωτικών ασκήσεων των Πολωνών και Ισπανών «συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ» μαζί με τμήματα στρατού της κατεχόμενης Κύπρου, την ανάληψη της προστασίας του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από την αεροπορία της Ιταλίας , εξαιτίας του παγώματος της συμφωνίας με τη χώρα αυτή επι 4χρόνια, τη παραπέρα σκλήρυνση του Ερντογάν στο Κυπριακό και φυσικά τη γκάφα του «Τourkaegean» για το οποίο κανείς πλέον δεν μιλάει.
Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Κρικέτος με τις ρατσιστικές δηλώσεις του σε βάρος των προσφύγων του τραγικού ναυαγίου της Πύλου, αποκαλύπτει τη νοοτροπία που ενδημεί μέσα στη ΝΔ και που απευθύνεται σε ένα ακραία συντηρητικό ακροατήριο. Η διαγραφή του αποβλέπει στο να συγκρατηθούν και άλλες παρόμοιες «φωνές» τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και να εξωραΐσει την εικόνα του Αρχηγού της ΝΔ μπροστά στη διεθνή κοινότητα και κοινή γνώμη, έπειτα από τα πολυπληθή δημοσιεύματα του ξένου τύπου που επικρίνουν τη χώρα μας γιατί, όπως φαίνεται δεν έγινε καμία προσπάθεια διάσωσης των δύστυχων απελπισμένων συνανθρώπων μας που είχαν στοιβαχθεί στο σαπιοκάραβο πριν το ναυάγιο, αλλά μόνο το «σπρώξιμο» τους έξω από τα νερά της δικής μας ευθύνης στα πλαίσια της λογικής των push –back.

Το ποσοστό του 40% ως ψήφος ανοχής ή συγχωροχάρτι»

Η ερμηνεία που δίνουν επομένως, με την αλαζονική αυτή συμπεριφορά τους, στο υψηλό ποσοστό της 21 του Μάη είναι η «ανοχή ¨, το «συγχωροχάρτι», η «κατανόηση από τους πολίτες λόγω των δυσκολιών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία»:
- της φτώχειας και της καλπάζουσας ακρίβειας ιδιαίτερα στα είδη των τροφίμων
- του οξυμένου στεγαστικού προβλήματος και των υψηλών ενοικίων,
- των 35000 νεκρών από τον COVID που είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πανδημίας στην ΕΕ σε αναλογία πληθυσμού μετά ίσως από το Ηνωμένο Βασίλειο της διακυβέρνησης Τζόνσον,
- της αποψίλωση των νοσοκομείων από νοσηλευτικό προσωπικό ενώ προσλαμβάνουν την αστυνομία των ΑΕΙ,
- των συνεχιζόμενων απαλλοτριώσεων από τα funds της πρώτης κατοικίας πολιτών χαμηλών εισοδημάτων,
- της αποδιοργάνωσης των σιδηροδρόμων με αποκορύφωμα το έγκλημα των Τεμπών,
- της πλήρους στασιμότητας της «πολυδιαφημιζόμενης πράσινης μετάβασης» με τον αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και το Ταμείο ανάκαμψης, και μαζί με αυτα
- των σκανδάλων των κάθε λογής Πάτσηδων ,των παράνομων λογισμικών, των παρακολουθήσεων που απειλούν τη δημοκρατία και διατηρούν εισαγγελείς, μας η κυρία Βλάχου μας ΕΥΠ «που δίνει το δικαίωμα στον εαυτό μας να παρακολουθεί και τη Πρόεδρο μας Δημοκρατίας!!!»
Πως απαντάνε για όλα τα παραπάνω: Με τα επιδόματα στην ενέργεια που προέρχονταν από τη δική μας φορολογία και διατηρούν τα υπερκέρδη των εταιρειών που εμπορεύονται την ενέργεια, με τα γελοία pass που προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών μεσω των εμμέσων φόρων και του πληθωρισμού και με «συγνώμες» που εκτοξεύονται κατά διαστήματα από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη εξαφανίζοντας το φιλότιμο στη πολιτική.

Η κρυφή «ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας

Από τις «χαραμάδες» των δηλώσεων τους φαίνεται καθαρά η κρυφή ατζέντα που αποκαλύπτει μια βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στο επίπεδο ζωής των πολιτών καλυμμένη απο επικοινωνιακά τρικ , μια λαίλαπα καταστολής των λαϊκών απαιτήσεων που θα οδηγήσει σε νέα κρίση τη χώρα σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία. Η αυτοδυναμία και το καθεστώς Μητσοτάκη θα είναι το επιχείρημα της «επιβράβευσης» και της αποδοχής από το λαό, και επομένως ενθάρρυνση της παραπέρα σκλήρυνσης του αυταρχισμού που θα επιβληθεί μετεκλογικά.
Να γιατί πρέπει οι πολίτες να σκεφτούν σοβαρά όλα αυτά πριν φθάσουν στη κάλπη της επόμενης Κυριακής έστω και την ύστατη στιγμή . Ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν , έπειτα από δύο χρόνια κούρασης με τα λοκντάουν, ενεργειακής κρίσης , ακρίβειας και συστηματικής διαστρέβλωσης και συκοφάντησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης , θα πρέπει να δουν το σοβαρό κίνδυνο που έρχεται και που μετατρέπει σε αυτοκτονία για τους ίδιους και τα παιδιά τους την ψήφο στη ΝΔ στο όνομα της «σταθερής κυβέρνησης». Η πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας αποδεικνύει ,ότι και οι σταθερές λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα μπροστά στα οξυμένα προβλήματα, όταν αυτά δεν αντιμετωπίζονται φιλολαϊκά αλλά χώνονται κάτω από το χαλί της εικονικής πραγματικότητας των ΜΜΕ ενισχύοντας τα αδιέξοδα και τη κρίση του νεοφιλελευθερισμού.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η στάση των κομμάτων απέναντι στην απλή αναλογική

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά παρά τις επιμέρους ανεπάρκειες της αντιπολιτευτικής του τακτικής πρέπει να παραδεχθούμε ,ότι ως κυβέρνηση αγωνίστηκε με εντιμότητα, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του λαού και της χώρας που το έβαζε πάνω από το κομματικό του συμφέρον και με δικό του πολιτικό κόστος αντιμετωπίζοντας ένα λυσσαλέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ανέλαβε μια χρεωκοπημένη Ελλάδα στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής και κατάφερε να τη κρατήσει όρθια κάτω από σκληρό δημοσιονομικό έλεγχο που δεν του επέτρεπε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του και τις εξαγγελίες του. Όμως κατόρθωσε να οδηγήσει τη χώρα με σκληρή διαπραγμάτευση με το άτεγκτο νεοφιλελεύθερο ιερατείο της ΕΕ εκτός μνημονικής επιτήρησης, με ένα τεράστιο οικονομικό απόθεμα , με ρυθμισμένο το χρέος μέχρι το 2030 προσφέροντας πολύτιμο χρόνο ανάταξης της εθνικής μας οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα με βελτιωμένο το ΕΣΥ, με εξασφάλιση της δωρεάν περίθαλψης για ένα τεράστιο αριθμό ανασφάλιστων, με τα σχολικά συσσίτια, με το ολοήμερο σχολείο, με υποδειγματική ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική στη πιο οξυμένη ιστορικά φάση του προσφυγικού προβλήματος, όταν πέρασαν από το Πειραιά πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Κράτησε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ (τους διαχειριστές του αγαθού του νερού) χωρίς να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε να φορτώσει με golden boys τους δημόσιους αυτούς οργανισμούς. Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν κόπηκαν οι συντάξεις και η προσωπική διαφορά που θεσπίστηκε τότε έσωσε τις υπάρχουσες συντάξεις από μειώσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, του πιο δίκαιου και αντιπροσωπευτικού εκλογικού συστήματος, ανέδειξε το υψηλό δημοκρατικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ ,ο οποίος πίστευε, ότι θα εξασφάλιζε σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία πραγματικά σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας και οχι μονοκομματικά καθεστώτα. Δυστυχώς το τότε ΚΙΝΑΛ και σήμερα ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την απλή αναλογική όπως και το «Ποτάμι και φυσικά και η ΝΔ, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» ενώ ψήφισε επί μέρους άρθρα για την κατάργηση του μπόνους και της ψήφου στα 17. Έτσι δεν συγκέντρωσε η θέσπιση της απλής αναλογικής τα 2/3 των βουλευτών ώστε να γίνει συνταγματική διάταξη οπότε όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις θα γίνονταν εις το εξής με απλή αναλογική και θα υποχρέωνε τα κόμματα σε συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υπηρεσία των κομμάτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Έβαλαν το κομματικό συμφέρον τους πάνω από το συμφέρον της χώρας και της Δημοκρατίας. Με τη κάθετη άρνηση τους για καθαρά υπαρξιακούς κομματικούς λόγους να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 21 Μάη αποδυνάμωσαν το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση συνεργασίας και ενίσχυσαν τη πολιτική της σταθερής κυβέρνησης της ΝΔ.

Τι κάνουμε στις εκλογές της 25ης Ιούνη

Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα τη καθεστωτική μονοκρατορία του Μητσοτάκη ,το μόνο πρόγραμμα που περιέχει ριζικές αλλαγές που μπορεί αύριο να εμπνεύσουν το λαό σε νέους διεκδικητικούς αγώνες, είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις της αριστεράς που είναι συσπειρωμένες στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διδαχθεί απο τις ελλείψεις της προεκλογικής τους τακτικής, απο την αδυναμια να φθάσει και να ακούγεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους πολίτες εξ αιτίας του αποπροσανατολισμού μέσω των μικροπολιτικών τρικ της πολιτικής Μητσοτάκη, που εκτρέπουν τη προεκλογική ατζέντα μακριά από τα επίμαχα ζητήματα της οικονομίας ,της ανάπτυξης ,της υγείας ,της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής, του εκδημοκρατισμού του κρατικού μηχανισμού και γενικα της συζήτησης επάνω στα προγράμματα. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ριχθεί με αποφασιστικότητα στον προεκλογικό αγώνα μέχρι το άνοιγμα της κάλπης αλλά και εγγυάται και τη συνέχιση του αγώνα σε μια ζοφερή μετεκλογική περίοδο που θα μεγαλώσει τη κοινωνική αδικία και την άνιση κατανομή των φορολογικών εσόδων.
Καλώ τους πολίτες, ιδιαίτερα στις γειτονιές της Α' και Β' Πειραιά, με την εμπειρία που μου δίνει η εικοσάχρονη δημαρχιακή μου θητεία και η πενηντάχρονη παρουσία μου στους κοινωνικούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο και μια δικαιότερη κοινωνία με πραγματική δημοκρατία, να μην παρασυρθούν από το δίλλημα της σταθερής κυβέρνησης και της εκβιαστικής αυτοδυναμίας αλλά να ενισχύσουν και να επιστρέψουν στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και στις τάξεις του- γιατί είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που εξασφαλίζει το δημιουργικό διάλογο και βλέπει κατάματα τις ελλείψεις του, γιατί έχει αποδείξει την ειλικρίνεια και την εντιμότητα του και μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα..

* Ο Στέλιος Λογοθέτης είναι πρώην Δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά

 

 

eep logo