Τι έγινε με τη συνάντηση Vestager – Κουρουμπλή;

kouroumplis panagiotis

Πριν λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής θα συναντούσε την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Margrethe Vestager.

Η ατζέντα της συνάντησης αφορούσε την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή για το ελληνικό ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα.

Άλλωστε είχε προηγηθεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες νομικών συμβούλων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, οι οποίοι εξέτασαν με νομικούς εκπροσώπους της Κομισιόν το κρίσιμο θέμα της φορολόγησης των ελλήνων εφοπλιστών. Υποτίθεται ότι η επίσκεψη του έλληνα υπουργού, ο οποίος θα ήταν στη συνάντηση μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα αναβάθμιζε σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο το θέμα, στην προσπάθεια να βρεθεί μια αμοιβαία πολιτική λύση.

Πλην όμως οι ημέρες πέρασαν και δεν έγινε ποτέ γνωστό τι έγινε με τη συνάντηση. Από τη πλευρά του υπουργού Οικονομικών αναφέρθηκε ότι λόγω της συζήτησης στη Βουλή και της ευφορίας για τα μέτρα, δεν ήταν δυνατόν να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Αλλά από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας δεν υπήρξε καμιά επίσημη εξήγηση. Αντίθετα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν την κυρία Vestager να ακυρώνει η ίδια την συνάντηση, καθώς δεν διαφαινόταν σημείο σύγκλισης.

Επειδή μιλάμε για την ελληνική ναυτιλία, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% του συνόλου της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και την οποία εκπροσωπεί θεσμικά στο ανώτερο επίπεδο ο έλληνας υπουργός Ναυτιλίας, είναι απαραίτητο να δοθούν εξηγήσεις κια απαντήσεις τουλάχιστον σε δύο ερωτήματα:
Α. Γιατί αναβλήθηκε και πότε θα γίνει η συνάντηση και
Β. Ποια είναι τελικά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη φορολόγηση των ελλήνων εφοπλιστών.

eep logo