Lamda Development: Ρεκόρ πωλήσεων, τα Mall και οι μαρίνες

Λεπτομέρειες για την πορεία των έργων

Με τις εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό να φθάνουν τα 641 εκατ. ευρώ από την έναρξη του έργου μέχρι και τις 31.03.2024, έναντι 413 εκατ. στο τέλος 2023, η Lamda Development συνεχίζει την ανάπτυξη του mega project χωρίς να εκταμιεύσει το 2023 τραπεζικά δάνεια, παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Στα 641 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων μέσω συμβολαιογραφικής πράξης ύψους 537 εκατ. και κατατεθειμένες προκαταβολές για τη μελλοντική απόκτηση/μίσθωση ακινήτων ύψους 104, ενώ δεν περιλαμβάνεται η ενδοομιλική συναλλαγή πώλησης οικοπέδων στη θυγατρική Ellinikon Malls. Μετά την επιτυχημένη πορεία πωλήσεων των οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο, ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων διαμερισμάτων στη Γειτονιά Little Athens, όπου 243 διαμερίσματα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στην αγορά εκ των οποίων 140 (58%) έχουν δεσμευθεί από αγοραστές.

Πλέον, το project του Ελληνικού κατάφερε εντός 2,5 ετών από την υπογραφή μεταβίβασης της έκτασης στη Lamda να εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) προ αποτιμήσεων και αναπροσαρμογών ύψους 65 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 67 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ μετά την αποτίμηση και τις αναπροσαρμογές το EBITDA του Ελληνικού διαμορφώθηκε στα 49 εκατ. ευρώ.

Ευρύτερα, η Lamda, από τον Riviera Tower αναμένει συνολική αξίας πωλήσεων 626 εκατ. ευρώ, από τα Cove Residences 284 εκατ. ευρώ, από τις Cove Villas 211 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά από το παράκτιο μέτωπο 1,211 δισ. ευρώ, συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των μονάδων - οικοπέδων/διαμερισμάτων κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης του έργου, με την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών, συν 517 εκατ. ευρώ από τη γειτονιά Little Athens. Σημειώνεται ότι, στην τελευταία της ενημέρωση η εταιρεία είχε αναφέρει πως από τη διάθεση 1.230 κατοικιών στη γειτονιά Little Athens θα εισπράξει επιπλέον μεικτά έσοδα 1,17 δισ. και θα καταγράψει μεικτό κέρδος 447 εκατ. ευρώ. Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 6.500 ευρώ με το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό να υπολογίζεται σε 4.500 ευρώ.

Επιπρόσθετα, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την πώληση ακινήτων με το συνολικό ποσό των εισπράξεων μέχρι 31.03.2024 να ανέρχεται στα 90 εκατ., που αφορούν στα ξενοδοχεία/branded residences στο Παράκτιο Μέτωπο (ΤΕΜΕΣ), στο Mixed Use Tower (BROOK LANE), στο Marina Residences & Club (ORILINA).

Παράλληλα, καταγράφεται επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων Υποδομών και Κτιριακών Αναπτύξεων. Ειδικότερα, μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) 171 εκατ. ενώ το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο υποχρεώσεων για CAPEX ανήλθε την 31.12.2023 σε περίπου 0,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Riviera Tower: η θεμελίωση του πύργου ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2023. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης των 2 υπογείων του πύργου ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Podium. Τα πρώτα επίπεδα του πύργου είναι πλέον ορατά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής, με τη σκυροδέτηση των δύο (2) κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον 2ο όροφο.
  • The Cove Residences: ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες στα οικόπεδα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου καθώς και οι εκσκαφές στο σύνολο των 4 οικοπέδων. Στα οικόπεδα 5-6 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης θεμελίωσης, ενώ στο οικόπεδο 6 ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες σκυροδέτησης της πλάκας ισογείου. Στα οικόπεδα 7-8 βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες σκυροδέτησης της θεμελίωσης.
  • The Cove Villas: ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για 12 οικόπεδα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για επιπλέον 7 οικόπεδα.
  • Park Rise (BIG): η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το Δεκέμβριο 2023 ενώ οι πρόδρομες εργασίες/εκσκαφές θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου 2024.
  • Αθλητικό Κέντρο (Sports Complex, ανάδοχος Intrakat - ΜΕΤΚΑ): ολοκληρώθηκαν οι εργασίες θεμελίωσης για το κτίριο των κοιτώνων των αθλητών και για το κτίριο διοίκησης της ποδοσφαιρικής εγκατάστασης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της θεμελίωσης του κτιρίου των κερκίδων του στίβου και οι χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης όλου του αθλητικού κέντρου.
  • Υπογειοποίηση Λεωφ. Ποσειδώνος (ανάδοχος ΑΒΑΞ): έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 78% των εκσκαφών και 51% των σκυροδετήσεων.
  • Ρέμα Τραχώνων (αντιπλημμυρικά έργα): έχει ήδη ολοκληρωθεί 80% των εκσκαφών.
  • Κτιριακό συγκρότημα ΑΜΕΑ: το έργο παραδόθηκε το Σεπτέμβριο 2023 προς χρήση στα 4 σωματεία ΑΜΕΑ. Το Φεβρουάριο 2024 έλαβε πιστοποίηση LEED Platinum.
  • The Ellinikon Experience Park: το Φεβρουάριο 2024 έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση βιωσιμότητας SITES σε επίπεδο Gold, για νέες κατασκευές. Είναι το πρώτο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία Νέες Κατασκευές που λαμβάνει πιστοποίηση SITES (διεθνής πιστοποίηση Sustainable SITES Initiative για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση, βιώσιμων, ανθεκτικών τοπίων και υπαίθριων χώρων).

Τα Malls και οι μαρίνες

Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλες δραστηριότητες της Lamda Development με τα τέσσερα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα (Τhe Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens) να έχουν καταγράψει ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας στα 81,2 εκατ. ευρώ από 68,8 εκατ. ευρώ το 2022.

Αντίστοιχα, τα δύο εμπορικά κέντρα που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό θα υπαχθούν υπό τη σκέπη της εταιρείας Lamda Malls, θυγατρικής της Lamda Development η οποία θα εισαχθεί στο ΧΑ εντός του 2024.

Το ένα εμπορικό με την επωνυμία The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) θα ανεγερθεί κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώ το δεύτερο με την επωνυμία Riviera Galleria θα αναπτυχθεί στο παράκτιο μέτωπο. Και τα δύο νέα malls εμφάνισαν ζημιές καθώς τρέχουν τα κόστη κατασκευής ενώ ακόμη δεν έχουν έσοδα, με αποτέλεσμα τα EBITDA της μητρικής Lamda Malls να διαμορφωθούν στα 72,3 εκατ. ευρώ έναντι 66,1 εκατ. ευρώ το 2022.

Το The Ellinikon Mall εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2027 και το Riviera Galleria το πρώτο εξάμηνο του 2026. Στο πρώτο έχει ήδη εκμισθωθεί το 70% της εκμισθώσιμης επιφάνειας και στο δεύτερο το 53%.

Στα τέσσερα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα οι επιδόσεις ρεκόρ προήλθαν από την αύξηση των εσόδων από μισθώματα κατά 24% και από τα έσοδα στάθμευσης κατά 16%. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια με τους ενοικιαστές έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής για τον πληθωρισμό.

Τέλος, νέο EBITDA κατέγραψαν και οι Μαρίνες που διαχειρίζεται η εταιρεία σε Φλοίσβο και Αγιο Κοσμά με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στο τέλος του έτους στα 18 εκατ. ευρώ. Οι Μαρίνες έχουν πληρότητα 100%.

liberal.gr