Αναγνώσεις για το Προσφυγικό – Ιστορική και κοινωνική διάσταση

1 prosfyges peiraia bw

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ημερίδα με θέμα «Αναγνώσεις για το Προσφυγικό. Ιστορική και κοινωνική διάσταση» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Μαρτίου και ώρα 11.30-15.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στόχος της ημερίδας είναι να γίνει συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα, ένα θέμα επίκαιρο, ζωντανό το οποίο δεν αφορά μόνο τον τόπο μας αλλά και την διεθνή κοινότητα και να επισημανθούν οι πολλές και διαφορετικές του προεκτάσεις, καθώς και η ξεχωριστή σημασία του στο αύριο.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα παρουσιαστεί το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη της ιστορικής προσφυγικής μνήμης. Ιστορικοί και αρχιτέκτονες θα αναλύσουν το προσφυγικό αποτύπωμα στις γειτονιές του Πειραιά.

Στο δεύτερο μέρος εκπρόσωποι θεσμών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα Υπηρεσία Ασύλου, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας, Ελληνικό Τμήμα Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.α. θα χαρτογραφήσουν το προσφυγικό ζήτημα έτσι όπως βιώνεται σήμερα και θα συζητήσουν για τους τρόπους αντιμετώπισης του αντιπροσφυγικού-ρατσιστικού λόγου.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα της Ημερίδας