«Επανεμφανίστηκε» η Μνημειακή Κρήνη από την Κράτηγο της Μυτιλήνης

Mετά τον καθαρισμό του χώρου

Επανεμφανίστηκε τελικά η ιστορική κρήνη του Bratsile Natale, δίπλα στον τάφο της κόρης του, στην Κράτηγο, όταν καθαρίστηκε ο χώρος και φάνηκε η μικρή πόρτα αριστερά που οδηγεί στον τάφο και στο βάθος φαίνεται η Κρήνη. Είναι σκεπασμένη με παλέτα.

Το Τσιφλίκι ανήκε στον Θεόδωρο Bratsile, γενάρχη, γιατρό και πρόξενο, που βοήθησε ανιδιοτελώς την πόλη κύρια μετά τον μεγάλο σεισμό του 1867 (Ήλθε από την Σμύρνη το1850). Ο Νατάλε ήταν γιος του και κληρονόμος! Από αυτούς το αγόρασε ,ο εκτοπισμένος από τους Νεότουρκους Μεχμετ Ριζά Πασάς το 1909! Από αυτούς,μετά την απελευθέρωση του νησιού πέρασε στην οικογένεια Σιφναίου!

Όμως διατηρήθηκε εκεί που βρισκόταν ο τάφος την Evelin και η Κρήνη της στον δρόμο! Τώρα χάθηκε ένα μοναδικό πολιτιστικό κομμάτι του νησιού, αφού εκτός από την Ιστορική και Μνημειακή της σημασία, ήταν η μόνη που έφερε επιγραφή σε Γαλλική Γλώσσα (οι κρήνες του νησιού φέρουν επιγραφές σε Ελληνική και Τουρκική-Αραβική γλώσσα! Στην Κράτηγο τελευταία βρέθηκαν και εργαλεία της Παλαιολιθικής περιόδου!

eep logo