Delphi Forum 2024: Η Δόμνα Μιχαηλίδου για το δημογραφικό

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη που αψηφά πολιτικές φοβίες αντιμετώπισης του»

«Το δημογραφικό είναι μείζον ζήτημα που όποια λύση ή άθροισμα λύσεων δοθεί σήμερα το αποτέλεσμα θα φανεί σε ορίζοντα δεκαετίας αν όχι δεκαετιών. Αυτή η χρονική ασυμμετρία δημιουργεί πολιτικά αντικίνητρα και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη που αψηφάπολιτικές φοβίες αντιμετώπισης του δημογραφικού», είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα Σάββατο στο φόρουμ των Δελφών. Με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να σημειώνει «Δεν έχουμε απλώς αντιληφθεί τις διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος, αλλά υλοποιούμε πολιτικές για την επίλυση του».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν λύνεται με ένα μαγικό ραβδί μέσα σε 5 ή 10 χρόνια, αλλά χρειάζεται ένα άθροισμα οριακών αλλαγών που η κάθε με τη σειρά της θα βάλει ένα κομμάτι στο παζλ επίλυσης του. «Το δημογραφικό είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης και η αντιμετώπιση του απαιτεί πολιτικά κότσια», είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία τόνισε: «Η Κυβέρνηση έχει λάβει τη γενναία απόφαση, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, να το αντιμετωπίσει».

Περιγράφοντας το πλέγμα πολιτικών αλλαγών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, είπε: «Το 2020 θεσμοθετήσαμε το επίδομα γέννησης, υπάρχει το επίδομα παιδιού ενώ έχουμε αυξήσει τα εισοδηματικά όρια έτσι ώστε σήμερα μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να μπορεί και παίρνει κρατική χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παράλληλα θεσμοθετήσαμε την άδεια πατρότητας, ενώ από την Τετάρτη οι ελεύθερες επαγγελματίες και οι αγρότες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες το επίδομα μητρότητας».

«Άλλες πολιτικές που εξετάζουμε, βλέποντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε», είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «είναι τι κάνουν άλλες χώρες». Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση της Ιταλίας όπου οι γυναίκες επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας με μερική απασχόληση. Σε αυτή την περίπτωση, είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «το Ιταλικό κράτος καλύπτει τις εισφορές ή τον μισθό ως προς την πλήρη απασχόληση και σιγά-σιγά οι γυναίκες βγαίνουν από τη μερική και πηγαίνουν προς την πλήρη».

«Πολιτικές υπάρχουν αλλά πουθενά τον κόσμο δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι πιο αποτελεσματικές», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα βρεφικά είδη που δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα προς όφελος του καταναλωτή.

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε: «Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης και μετουσίωσης των όποιων πολιτικών, των όποιων μεταρρυθμίσεων, των όποιων λύσεων, είναι σίγουρα χρονικός ορίζοντας δεκαετίας, αν όχι δεκαετιών».

 

 

eep logo