“Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”

pontos kserizomos

Εκδήλωση τιμής στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Εκδήλωση τιμής για την “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 στις 7 το απόγευμα στον Οικισμό Σταματάκη, τον πρώτο οικισμό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στον οποίο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο, στο Πάρκο Ποντιακού & Μικρασιατικού Ελληνισμού Ρέντη, με διοργανωτές τον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο “Ιωνία”.

Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” έγινε από τη Βουλή των Ελλήνων με τον νόμο 2193/1994. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε γιατί αυτήν την ημέρα πριν από 100 χρόνια στη Σαμψούντα συνετελέσθη με εντονότερο τρόπο η συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, η οποία κράτησε επτά έτη και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 Έλληνες.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κος Γιώργος Ιωακειμίδης και η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Ιωνία”, κα Ζέφη Λαυρεντιάδου, ενώ ο Γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ρέντη “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”, κος Ευθύμιος Πριόβολος, θα μιλήσει για το επετειακό της ημέρας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων, καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα της Δημοτικής Ενότητας του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.