Και που να πάει ο ΟΚΑΝΑ;

Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: Και ο ΟΚΑΝΑ πρέπει να λειτουργήσει και το μέρος που θα λειτουργήσει πρέπει να βρεθεί με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Φυσικά και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των αιρετών της.

Αυτό το τελευταίο, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του Portnet, ποτέ δεν συνέβη, με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ και του προέδρου του, ο οποίος συνελήφθη ψευδόμενος ενώπιον δύο υπουργών, του Γιάννη Μώραλη και της Σταυρούλας Αντωνάκου.

Όμως, οι ανεύθυνες κινήσεις του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, δεν μπορούν να καταστήσουν τον Πειραιά μια «εξαίρεση». Δυστυχώς όλες οι μεγάλες πόλεις (αλλά κι οι μικρότερες) έχουν τοξικοεξαρτημένους, αλλά ευτυχώς έχουν και κέντρα αρωγής των εξαρτημένων.

Που να γίνει λοιπόν η δομή του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά;
Οπωσδήποτε, όχι κοντά σε σχολεία. Κι η περίπτωση της δομής στην Αιτωλικού, στα Μανιάτικα, δεν τηρεί αυτόν τον κανόνα.
Λοιπόν, για να μην μακρυγορούμε, στον πυκνοκατοικημένο ευρύτερο Πειραιά υπάρχουν λίγοι χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μια τέτοια δομή. Τα Λιπάσματα, του Σαλεπίτσαρι (από την πλευρά του Κερατσινίου ή της Νίκαιας) και το Σχιστό.

Υπάρχει όμως και μια πιο λογική επιλογή, που είχε δοκιμαστεί παλιότερα και για ακατανόητους λόγους εγκαταλείφθηκε. Άρρωστοι είναι αυτοί οι συνάνθρωποι μας, ιατρική βοήθεια χρειάζονται, τα δημόσια νοσοκομεία είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Και από τα τρία νοσοκομεία του Πειραιά, το Κρατικό Νίκαιας (όπου και παλιότερα λειτουργούσε εκεί δομή) φαντάζει ως η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή. Έχει πολύ μεγαλύτερο ακάλυπτο χώρο από το Τζάνειο ή το Μεταξά. Κι ακόμη την δυνατότητα πρόσβασης, σε μια δομή που θα δημιουργηθεί εκεί, όχι από την κεντρική είσοδο, αλλά από την πλευρά της Θηβών.
Κατοικίες ελάχιστες υπάρχουν σε αυτή την πλευρά, ενώ και η πρόσβαση των ασθενών - εξαρτημένων δεν θα επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Επιπλέον δε, εφ' όσον η δομή πρέπει να λειτουργήσει και για την φιλοξενία αστέγων - εξαρτημένων, στην περιοχή υπάρχουν αρκετά κτήρια που θα μπορούσαν να μισθωθούν για τον λόγο αυτό.

Το ερώτημα πάντως είναι αν η κυβέρνηση (αφού το θέμα έχει φτάσει στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ) έχει αποφασίσει να διορθώσει μια καταφανώς προβληματική αρχική επιλογή. Αν ναι, λύσεις υπάρχουν...

eep logo