Παλίμψηστα χειρόγραφα στο Σινά

palimpsista xeirografa

Εκδήλωση στο Κάιρο: «Η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Ψηφιακή Εποχή. Ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας»


Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, βρέθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτουμε τίτλο: «Η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Ψηφιακή Εποχή. Ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Χαλέντ Ελ Ανάνι αναφερόμενος στην σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης προς όφελος σχετικών ανακαλύψεων αλλά και της ψηφιοποίησης μέρους των θησαυρών της Μονής. Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Καθηγούμενος και Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο οποίος και παρουσίασε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, άγνωστα έγγραφα που χαρακτηρίζονται ως παλίμψηστα χειρόγραφα, δηλαδή χειρόγραφα που έχουν δύο στρώματα γραφής: ένα σβησμένο στρώμα γραφής ή "υποκείμενο", το οποίο είναι συνήθως αχνό και δύσκολο στην ανάγνωση και ένα δεύτερο στρώμα νεότερης χρονολογικά γραφής.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής φωτογράφησης χειρογράφων στη βιβλιοθήκη της, η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά επεδίωξε μια μέθοδο για να καταστήσει τα ευρήματα των παλίμψηστων της ευανάγνωστα για πρώτη φορά από τότε που είχαν σβηστεί πριν από αιώνες. Μια τεχνολογία που ονομάζεται "πολύ-φασματική φωτογραφήση (multispectralimaging)" και η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και την Αμερική για τηνανάκτηση σβησμένων κειμένων των παλίμψηστων, καθώς και χειρογράφων που υπέστησαν ζημιά από φωτιά ή νερό.

Στην εκδήλωση - πέραν του Υπουργού Αρχαιοτήτων Χαλέντ Ελ Ανάνι – παραβρέθηκαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Αραβικής Δημοκρατίας όπως οιΥπουργοί: Πολιτισμού Χέλμι Ελ Ναμνάμ, Τουρισμού ΓεχίαΡασέντ, Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών Γιάσερ Ελ Κάντι. και Έρευνας και Τεχνολογίας κα Μέρβατ Τάχα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Τουρισμό ΣαχάρΤαλάτΜουστάφακαι ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά Χαλέντ Φούντακαι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο Μιχάλης Διάμεσης.