Εννιά -και ένα- στοιχήματα για το 2019!

lipasmata airphoto fak

Για τον Πειραιά και το λιμάνι –Μέρος Δ’

 

Καθώς το 2019 είναι πια εδώ και μάλιστα είναι έτος πολλαπλών εκλογών, από τις οποίες φυσικά σε τοπικό επίπεδο ξεχωρίζουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το Portnet αναζητεί και καταγράφει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της χρονιάς για την πόλη και το λιμάνι.

Δείτε εδώ το Α' Μέρος
Δείτε εδώ το Β' Μέρος
Δείτε εδώ το Γ' Μέρος

• Λιπάσματα και έκταση Εθνικής. Η κυβίστηση της κυβέρνησης σε σχέση με την παραχώρηση του ΟΛΠ είχε τουλάχιστον μια θετική επίπτωση για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Την εξαίρεση του χώρου των Λιπασμάτων που αποδόθηκε στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ότι ο συγκεκριμένος δήμος βρέθηκε σχεδόν την ίδια περίοδο με ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του, χάρη στην συστηματική δουλειά της νομικής του υπηρεσίας και πιο συγκεκριμένα του δικηγόρου Πειραιά Κώστα Καραπαναγιώτη, που κέρδισε για λογαριασμό του δήμου με σημαντική δίκη εις βάρος του ΟΛΠ, έδωσαν στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να έχει πλέον έναν μεγάλο και οργανωμένο ελεύθερο χώρο. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια αποτελούν γεγονός υπερτοπικής αναφοράς. Μεγάλα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής έρχονται πλέον στα άγνωστα Λιπάσματα για να παίξουν δωρεάν σε ένα ακροατήριο που συναθροίζεται εκεί από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου.
Όπως πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξή του στο Portnet ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο επόμενος στόχος της δημοτικής αρχής είναι η εξασφάλιση της παρακείμενης έκτασης που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και ουσιαστικά είναι αναξιοποίητη.
Η συνολική έκταση, η οποία έχει μέτωπο στο λιμάνι και βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Κερατσινίου, θα μπορούσε κατά την σημερινή δημοτική αρχή να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων (πανεπιστημιακό Campus, πρότυπη αγορά, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακός-εκθεσιακός χώρος, μουσείο προσφυγικής ιστορίας ή και ενάλιας αρχαιολογίας και φυσικά χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων) που τελικά θα αλλάξουν το ειδικό βάρος του δυτικού Πειραιά και ειδικότερα της Δραπετσώνας σε σχέση με την Αττική συνολικά.

• «Ζώνες» και δουλειές. Ένα μεγάλο λιμάνι θέλει δίπλα του μια αποτελεσματική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Ο ΟΛΠ, υπό τη διοίκηση της Cosco, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το λιμάνι μεγαλώνει, δέχεται ολοένα και περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία που διακινούν ολοένα και μεγαλύτερα φορτία.
Η «Ζώνη» του Περάματος, όχι μόνο λόγω της εγγύτητάς της με το λιμάνι, ούτε καν λόγω και την πλωτής δεξαμενής που απέκτησε, αποτελεί μια προστιθέμενη αξία για το λιμάνι του Πειραιά. Κυρίως λόγω της μοναδικής τεχνογνωσίας που έχουν εδώ και γενιές οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Μάστορες ξεχωριστοί, περιζήτητοι σε συνεργεία επισκευών ανά τον κόσμο, που επί δεκαετίες έδιναν ζωή στο Πέραμα και την ευρύτερη περιοχή, είδαν για λόγους που δεν είναι της παρούσης, την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να παρακμάζει, την πόλη να βυθίζεται σε ύφεση, την ανεργία στην περιοχή να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη.
Η επανεκκίνηση της λειτουργίας της «Ζώνης», η επιστροφή στην κανονικότητα, οι δουλειές που μπορεί να επιστρέψουν και να είναι τόσο περισσότερες όσο αυξάνεται η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελούν ίσως την τελευταία ευκαιρία για το Πέραμα, ένα «στοίχημα ζωής» που επιτρέπεται να χάσει.

eep logo