Παλτά και κελεπούρια…

podosfairo metagrafes aerodromiou

Η μεταγραφολογία ξεκινάει την άνοιξη, κορυφώνεται το καλοκαίρι, συνεχίζεται με τους «ελεύθερους» του Σεπτεμβρίου, από τον Οκτώβριο συζητώνται μετεγγραφές του Ιανουαρίου και κατά τον Μάρτη ή Απρίλη «φτου κι απ’ την αρχή».
Τηρουμένων των αναλογιών αν στην πολιτική (κατά τη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του κανονικού) ισχύει ότι «υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται», στο ποδόσφαιρο υπάρχουν «παίκτες που ακούγονται και δεν έρχονται και παίκτες που έρχονται χωρίς να έχουν ακουστεί».

Σε κάθε μετεγγραφική περίοδο υπάρχουν «παλτά» αλλά και «κελεπούρια». Θυμάμαι το «μαύρο βέλος», τον Γιεκινί της Νιγηρίας να έρχεται στον Ολυμπιακό με τις δάφνες του σέντερ φορ που έβαλε κι ένα γκολάκι στο τσίρκο που υποδυόταν την Εθνική Ελλάδας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 και να φεύγει νύχτα από το λιμάνι – ζήτημα αν είχε παίξει σε δυο – τρία επίσημα παιχνίδια. Από την άλλη όταν ήλθε ο Τζόρτζεβιτς στο λιμάνι τον ήξερε μόνο ο Μπάγεβιτς, άντε και λίγοι φίλοι του στον Πύργο και τον Πανηλειακό όπου είχε καταφύγει ως νεαρός ποδοσφαιρικός πρόσφυγας. Την συνέχεια την ξέρουμε.

Παλιότερα της μόδας ήταν οι αθλητές στην πολιτική. Ακολούθησαν οι ηθοποιοί, οι σταρ – δημοσιογράφοι, τα μοντέλα και τελευταία ακούγονται ονόματα απροσδιορίστου επαγγέλματος με μόνο κριτήριο την αναγνωρισιμότητα τους. Είναι μια άλλου τύπου «μετεγγραφή». Κάτι σαν αλλαγή «αθλήματος». Κάποιοι από αυτούς έφεραν όντως ψηφαλάκια, οι περισσότεροι μάλλον «έκλεψαν» από άλλους συνυποψηφίους ψήφους που ούτως ή άλλως θα πήγαιναν στο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα βρει κανείς «παίκτες» αυτής της κατηγορίας που έλαμψαν μέσα στο γήπεδο, άφησαν το στίγμα τους στην ομάδα κι έγιναν τραγούδι στα χείλη των οπαδών.
Αλλά όπως κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να μην κάνει μετεγγραφές, έτσι και κάθε κόμμα, μεγάλο ή μικρό, δεν μπορεί παρά να «ψαρέψει» στη συγκεκριμένη δεξαμενή. Έστω κι αν είναι βέβαιο ότι τα «παλτά» θα γεμίσουν ντουλάπες και ντουλάπες, ενώ τα «κελεπούρια» θα ψάχνει να τα βρει κανείς με το μικροσκόπιο…

Pin It